En Sıcak Konular

'Çin Rüyası 2049'dan önce gerçek olacak'

9 Ocak 2013 13:46 tsi
Çin Bilimler Akademisi, 2049'da Çin'in uluslararası arenadaki konumunun her yönden ABD'yi geride bırakacağı öngörüsünde bulundu.

Çin'in önemli resmi düşünce kuruluşu Çin Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan Ulusal Sağlık Raporu'nda, "Çin Halk Cumhuriyeti, kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağı 2049 yılında her yönden ABD'yi geride bırakarak uluslararası arenadaki konum itibariyle en büyük devlet olacak" tahmini yer aldı.

"Eğer 20'inci yüzyıl ABD'nin asrı ise, 21'inci yüzyıl da Çin'in olacak" ifadesinin kullanıldığı raporda, Pekin'in ABD'yi geride bırakması senaryosuna ilişkin de bir takvim paylaşıldı. Akademinin çalışmasında, Çin'in 2007'de 'ulusal sağlık' yönünden ABD'yi geride bıraktığı savunulurken, 2019'da Çin ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceği öne sürüldü.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olan 2049'da Çin'in her yönden ABD'yi geride bırakarak "dünyanın en büyüğü olacağı" ileri sürülen raporda, ABD'nin yaşlılık dönemine girdiği, birçok yönden aksadığı ve "geleneksel kibri"yle hareket ettiği, buna karşılık Çin'in gençlik çağında olduğu ve bu durumuna uygun olarak yeniliğe açık, hayallerinin peşinden giden ve kendine güveni tam bir tavır sergilediği şeklinde görüşlere yer verildi.

Çin Bilimler Akademisi raporunda, "Gelecek 40 senede Çin'i büyük zorlukların beklediği, kalkınma yolunda birçok büyük zorluk ve sıkıntı ile uğraşmak zorunda kalacağı fakat ABD'yi kesinlikle geride bırakacağı ve bunun sadece zaman meselesi olduğu" savunuldu.

Öte yandan raporu hazırlayan komisyonun başkanı Yang Duogui resmi basına verdiği demeçte, "Çin Rüyası"nın tüm yönleriyle hayata geçeceğini söylediği 2049 yılına gelindiğinde ülkenin "ABD'nin yaptığı gibi dünyanın polisliğine soyunmayacağını" ancak "dünyanın doktoru" rolünü oynayacağını öne sürdü.

aa


Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs