En Sıcak Konular

''Boş vaatlerle yol alınmaz''

7 Ocak 2013 08:22 tsi
''Boş vaatlerle yol alınmaz''
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esed'in açıklamalarını değerlendirdi. SUK Türkiye Temsilcisi Hoca da Esed'i eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında 5. Büyükelçiler Konferansı'nı değerlendirerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Beşşar Esed'in konuşmasını dakika dakika takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, ''Özetle şunu söylemem gerekiyor. Maalesef, Beşşar Esed ne Ortadoğu'da olanları ve Ortadoğu halklarının o haklı taleplerini, ne de kendi ülkesinde 2 senelik büyük yıkımın sorumlularını anlamış görünüyor'' diye konuştu.
 
Yeni birşey söylemedi
 
Beşşar Esed'in teklif ettiği yöntemin daha önce de konuşulduğuna dikkati çeken Davutoğlu, ''Bu açıklamaları kapalı salonda değil, kendi halkı içinde yapsın. Ama artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Söylediğinde yeni bir şey yok. Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil... Esed, aynı metinleri okurken Suriye'de insanlar yiyecek ekmek bulamıyor, ısınamıyor'' dedi.

Gensoru verenler tarihe hesap verirler

Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Danışma toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye ve Ortadoğu politikasına ilişkin kendisi hakkında gensoru verildiğini söyleyerek, ''Bu hareketin içinde olanlar bir: Allah'a, iki: millete, üç: tarihe hesap verirler. Başka da hiç kimseye hesap vermezler'' dedi.

Devrimi inkara devam ediyor

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrimi inkar etmeyi sürdürdüğünü söyledi. Hoca, ''Esed'in konuşması olup bitenleri inkar etme durumu, yani ilk başta olaylar başladığında da olayları çetelerin çıkardığını ve bölgesel ve uluslararası güçlerin müdahalesi olduğunu söylemişti, bu konuda bir değişiklik olmadı'' dedi.

''Esed, kendi muhalefetini istiyor''

Halid Hoca, ''Yani Esed, muhalefet varsa kendisinin kabul ettiği muhalefeti istiyor, burada diyalog değil monolog durumu var'' diye konuştu.

6 aydır Cenevre Antlaşması gereği Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin inisiyatife sahip olduğunu hatırlatan Hoca, ''Esed, bu konuşmasıyla  el-İbrahimi'nin inisiyatifini tamamen yok ediyor.

Kanla yeni tarih yazılıyor

Halid Hoca, Esed'in 'Arap Baharı sabun köpüğünden ibaret' ifadeleri için de ''Suriye'de olan, sabun köpüğü değil, tamamen kanla yazılan yeni bir tarih'' dedi.

İngiltere'den Esed'e tepki
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed'in konuşmasının ardından resmi twitter hesabında yaptığı değerlendirmede, ''Esed'in konuşması ikiyüzlülüğünün ötesindeydi. Suriye'deki ölümler, şiddet ve baskı kendi eseri. Reform konusundaki boş vaatlerle kimseyi kandıramaz'' diye yazdı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron da Esed'in konuşmasından önce BBC'ye yaptığı açıklamada, Esed'in görevini bırakması gerektiğini belirterek, ''Ellerinde yeteri kadar kan var'' dedi.

AB: '' Esed görevi bırak''

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherina Ashton'ın bürosundan yapılan açıklamada, Esed'in konuşmasında yeni unsurlar olup olmadığının dikkatle inceleneceği belirtildi. Bununla beraber açıklamada, siyasi geçişi sağlamak için Esed'den görevini bırakması istendi.

aa

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun ''Esed yalanlarına karşı'' tutum alma vaktinin geldiğini belirtti.

Davutoğlu, Kanal 35 televizyonunda canlı yayınlanan ''Gündem Özel Siyaset'' programının konuğu oldu. 

         Davutoğlu, İzmir'in EXPO 2020 çalışmalarına Dışişleri Bakanlığı'nın desteklerinin sorulması üzerine, son dönemde Türkiye'nin dış politikasının en önemli gündeminin şehirleri dünyaya tanıtmak, dünya gündeminde yer alacak organizasyonlar yaparak dış politika faaliyetlerini Anadolu'ya yaymak olduğunu söyledi. 

         EXPO'nun sadece Türkiye ile İzmir'i tanıtma fırsatı değil, aynı zamanda İzmir'in Akdeniz'de yükselen değerini pekiştirme fırsatı olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Başbakanlık talimatıyla tüm büyükelçiliklerimiz görevlendirildi ve İzmir'in EXPO'yu alması için seferberlik ilan edildi'' dedi. 

         Bugün sona eren 5. Büyükelçiler Konferansı'nın Ankara ve İzmir'de düzenlendiğini hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu: 

         ''Büyükelçiler Konferansı'na evsahipliği yapmak üzere İzmir'i seçmemizin en önemli sebebi, EXPO seçimleri öncesinde büyükelçilerimizi burada ağırlayarak motive etmek, aynı zamanda da İzmir'i motive etmek. Bu bir seferberlikse herkesin heybesini ortaya koyması lazım. Hem EXPO'yu hem Olimpiyat Oyunları'nı almak istiyorsak, topyekün hareket edeceğiz. Böyle meseleler, herkesin sahiplenmesiyle başarılabilir. Bu mesajı vermek için İzmir'deyiz. Büyük bir çaba içinde İzmir'in EXPO'yu alması için gayret sarf edeceğiz. Planlamalarımızı yaptık. Zorlu bir yarış. Güçlü rakiplerimiz var. Uluslararası arenada bu tür yarışlar ülkeye itibar kazandırır. Kaybedilse dahi ülkenin kapasitesi genişler. 2015 EXPO'sunu kılpayı kaybettik, bu kez kazanırız inşallah.'' 

         Kentteki son gününde Kemeraltı Çarşısı, Hisar Camii, Bet İsrael Sinagogu ve Saint John Kilisesi'ni ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, tarih boyunca kültür ve hoşgörü kenti olan İzmir'in söz konusu müsamahayı sürdüreceğini bildirdi. 

         Kent gezisi sırasında Kemeraltı'nda yediği öğle yemeğinde en beğendiği yemeğin sorulduğu Davutoğlu, ''Tabii ki Şevketi bostan. Yurt dışında da 5 yıldızlı lüks otellerdense geleneksel lezzetleri yaşatan küçük ve tarihi mekanları tercih ediyorum. Kemeraltı'nda o havayı teneffüs etmek, esnafla esnaf lokantasında bulunmak güzel'' dedi. 

         

         -''Esed'in konuşmasında yeni bir şey yok''- 

         

         Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in dün yaptığı açıklamalara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, Esed'in durumun farkına varmasını, yeni konjonktürü doğru algılamasını ümit ettiklerini, ancak Esed'in bunları görme niyeti olmadığını belirtti. 

         Esed'in açıklaması ile önceki açıklamaları arasında fark bulunmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi: 

         ''Hiçbir yeni açıklama yok. Bir önceki açıklamasının ardından geçen sürede ölü sayısı 3 misli arttı. Bugün gelinen noktada dünyada hiçbir şeyin gizli kalması mümkün değil. Şehirlerin harabe halinin direnişçilerin elindeki hafif silahlarla yapılması mümkün değil, bunlar devletin elindeki büyük silahlarla olur. Esed'in, büyük suçlarını örtbas etmek için suçlu arama çabası var. Umarım bunun üzerinden Esed'in gerçek yüzünü görmüşlerdir. Gelinen nokta hiçbir yeni ufuk içeren nokta değil. Esed, içi boş vaatler verirken, Halep'te, Hama'da, Humus'ta insanlar yiyecek ekmek bulamıyorlar, başlarını sokacak sıcak oda bulamıyorlar, bırakın evi. 60 bin ölü, 70-80 bin kayıp var. Hangi dış faktör bu kadar yıkıma sebebiyet verebilir ? Uluslararası toplumum Esed yalanlarına karşı tutum alma vakti gelmiştir. Biz bunu zaten almıştık, artık tüm uluslararası toplum almalıdır.'' 

         

         -''Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri hakaret boyutunu aştı''- 

         

         Davutoğlu, programda, ''CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kendisini 2 sene öncesine kadar en başarılı bakan olarak değerlendirdiğini, ancak Suriye'de yaşanan gelişmelerin ardından eleştiride bulunduğunun'' ifade edilmesi üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü: 

         ''Var olan insanlık zulümlerini görmeden, soyut eleştiriler yapmak muhalefet değil. Suriye'de ne rejimi ne muhalefeti destekliyoruz açıklaması yaptılar. 'Tavır alamıyoruz' demektir bu. Kılıçdaroğlu'nun son dönemdeki şahsıma yönelik eleştirileri hakaret boyutuna ulaşmıştır. Yalan söylüyor ve hakaret ediyor. Tekrar tartışma başlatmak istemem ama 2 sene önce en başarılı bakan olarak görüyordu. Muhalefet açısından hakkı teslim etmek, çevre baskısına yol açmış olabilir. Millet takdir edecektir'' dedi. 

         Suriye'deki zulmün bir gün sona ereceğine dair inancı bulunup bulunmadığı sorulan Davutoğlu, ''Hiçbir zulüm baki değildir. Zulümler ve devletler baki değildir. Kardeşlerimizin çektiği acı bitecek ve hak ettikleri huzura kavuşacak'' dedi. 

         Davutoğlu, Türkiye'nin vize muafiyeti konusunda çetin müzakerelerini sürdürdüğünü belirterek, ''Hakkımız olan bir şeyi gecikmiş de olsa alacağımıza eminim ama biraz daha sabır ve adım adım yürüyen bir yöntem gerekiyor. Vatandaşlarımız Avrupa'da rahat hareket eder hale gelecek'' dedi. 

         (aa)



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,560 µs