En Sıcak Konular

Barzani, Suriye sınırını açmayı 'düşünüyor'

5 Ocak 2013 21:44 tsi
Barzani, Suriye sınırını açmayı 'düşünüyor' Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Suriye Kürdistanı ile kapattığı sınırı açmak için "düşündüğü" ve 2 gün içinde kararını açıklayacağı bildirildi.



Rudaw'ın 3 Ocak tarihli haberine göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesud Barzani'nin yetkililerinden Hamid Derbendi, kapatılan Suriye Kürdistanı sınırını açmak için "ciddiyetle tartışmalar yapıldığını ve kararın 3 gün içerisinde verileceğini" söyledi.

Suriye'deki Yekiti (Birlik) Partisi'nin temsilcisi Abdülbaki Yusuf, kendi partisi ve bazı Kürt partilerinin ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'dan Irak Kürdistanı'nı sınırı açması konusunda teşvik etmesini ve denetlemesini istediklerini aktardı.

Rudaw'ın iddiasına göre, Barzani yönetiminin Suriye Kürdistanı ile sınırı kapatıp tel örgüler döşemesinin temel nedeni, PYD'nin yiyecek tedariklerine ağır vergiler koyması. KBY, buna karşılık olarak sınırı kapattı. Yusuf, "Bir Alman sivil toplum kuruluşunun insani yardımına bile PYD tarafından el koyuluyor" dedi.

Irak Başbakanı Nuri Maliki'yi ziyaret eden Salih Müslim liderliğindeki PYD heyeti ise, Maliki'den Irak'ın Suriye ile olan sınırlarının açılmasına destek istemişti. 

Barzani'ye 'ambargoya son ver' çağrısı
Diyarbakır'da da Suriye Kürtleri ile dayanışmak için kurulan "Rojava Kürdistanı ile Dayanışma Platformu", KBY lideri Mesud Barzani'ye "ambargoya son ver" çağrısında bulundu.

ANF'nin haberine göre, Mesut Barzani’ye “Kardeş kanının dökülmesine izin vermeyeceğim” sözünün hatırlatıldığı açıklamada şunlar söylendi:

    “Kürtlerin özgürlüğe yürüdüğü bu süreç, aynı zamanda Kürtlerarası birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin en fazla ispatlanması gereken süreçtir. Yine unutulmaması gereken bir başka gerçek de Batı Kürdistan halkı da Güney Kürdistan halkı gibi özgürlüğe sevdalanmış ve bunun için hiçbir bedel ödemekten kaçınmamıştır. En değerli evlatlarını yitirmiştir. Rojava halkının iradesinin kırılması, bütün Kürdistan halkını ve özgürlük mücadelesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle Sayın Barzani’ye çağrımız, ‘Kürdün, Kürde kapılarını açarak’ Batı Kürdistan halkına uygulanan ambargoya son vermesidir. İnsani yardımların gidişine izin vererek olası felaketlerin önüne geçmesidir.”

(soL - Dış Haberler)



Bu haber 1,165 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs