En Sıcak Konular

Nükleer veda

5 Ocak 2013 17:13 tsi
Nükleer veda Son yıllarda rüzgâr ve solar enerji gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanya'da atom santralleri tarihe karışacak.

Çevre Bakanı Peter Altmaier, bir daha dönülmemek üzere nükleer enerjiden vazgeçeceklerini söyledi. Almanya, yenilenebilir enerjide "Made in Germany" markasını oluşturup dünyaya yeni teknolojiyi ihraç etmeyi hedefliyor.

Avrupa'nın endüstri ve sanayi devi Almanya'da nükleer enerji tarihe karışacak. Türkiye'nin nükleer enerjiye yöneldiği bir zaman diliminde enerji ihtiyacının büyük kısmını nükleer santrallerden elde eden Almanya'da Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier bir daha dönülmemek üzere nükleer enerjiden vazgeçileceğini söyledi. Japonya'da daha önce meydana gelen atom santrali kazasından sonra Başbakan Angela Merkel'in işletimde olan atom santrallerinin aşamalı olarak kapatılacağını duyurmuştu.

Atom enerjisi yerine çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanya önümüzdeki yıllarda "Made in Germany" markasıyla dünyaya yenilenebilir enerji teknolojisini ihraç etmeye hazırlanıyor. Almanya'da atom enerjisinin siyasi destek bulamayacağını kaydeden Federal Çevre Bakanı Altmaier, nükleer enerji için siyasi iradenin olmadığını ifade ederek "Nükleer enerjinin devamlılığı için herhangi bir siyasi anlayış ve birliktelik göremiyorum" dedi. Federal hükümet önümüzdeki 10 yıl boyunca yenilenebilir enerji yatırımlarını sübvanse edecek. Rüzgâr ve solar enerji yatırımlarına bütçe artışına giden Almanya'da 2022 yılına kadar Kuzey Almanya'da rüzgârdan elde edilen enerjinin depolanması ve güney Almanya'ya taşınması için alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Özellikle taşıma alt yapısı için harcanacak paranın 20 milyar Euro'yu bulması bekleniyor. 2014 yılından itibaren yenilenebilir enerji yatırımlarının artması bekleniyor.

Daha önce partisinin 25. Kurultayı'nda konuşan Başbakan Merkel, yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini ve bu sektörde Almanya markasını oluşturacaklarını vurgulamıştı. Merkel, atom enerjisinden vazgeçeceklerini açıklayarak bir anda yıllarca Yeşiller Partisi'nin savunduğu nükleer enerji santrallerinin kapatılması politikasını boşa çıkarmış oldu.

Almanya'da diğer bir tartışma konusu ise nükleer atıkların depolanması. SPD ve Yeşiller Koalisyonu döneminde ülkenin en önemli atık depolama merkezi olan Gorleben'in 2030'a kadar kapatılacağı kararı alınmıştı. Çevre Bakanı Altmaier en geç 2030'da nükleer depolama tartışmalarının çözüme kavuşacağını söyledi. "2013 federal seçim öncesi bir yasaya ihtiyacımız var. Bu durumda Aşağı Saksonya seçimi ve yaz öncesi muhalefetinde desteğiyle yasa çıkarılabilir." ifadelerini kullandı. Altmaier, Almanya'da merkezi bir nükleer atık merkezinin oluşturulacağından iyimser olduğunu kaydetti. Siyasi partiler bu konuda şu ana kadar ortak bir çözüm yolu bulmakta başarısız oldu.

Altmaier bu açıklamalarıyla Hıristiyan Demokart AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ile çelişmiş oldu. Oettinger, kısa süre önce nükleer enerjinin hala Almanya için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğunu ve yeni nükleer santrallerin işletime açılabileceğini söylemişti.

Bu haber 988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs