En Sıcak Konular

PKK mayısta çekilecek

5 Ocak 2013 09:46 tsi
PKK mayısta çekilecek İmralı’da yapılan görüşmeler sonrası varılan mutabakata göre, hükümet birkaç ay içinde bir dizi reformu Meclis’ten geçirecek ve örgüt mayıs ayında sınırötesine çekilecek

Atılacak adımlar bir takvime bağlanmış durumda. Zaten BDP’li heyetin ziyareti de bu program çerçevesinde gerçekleşti. PKK lideri Abdullah Öcalan ile MİT arasında kasım ayından bu yana sürdürülen görüşmelerin mutabakatla sonuçlanması üzerine artık uygulama safhasına geçildi.

Abdullah Öcalan, BDP’li heyet üzerinden Kürt hareketine ucunda silahsızlanmanın olduğu “çözüm projesi”ni iletti. Görüşmeye gelen heyete, net olarak, silahlı mücadele döneminin bittiğini söyledi. PKK’dan bu projeye destek olmasını ve ilkesel olarak silahlı mücadeleden vazgeçildiğini deklare etmesini istedi.

Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın İmralı’dan dönmesinin ardından örgütün Kandil ve Avrupa kanadı arasında yoğun bir görüşme trafiği başladı. Birkaç gün içerisinde BDP ve Kandil’den Öcalan’a “tam destek” açıklamasının gelmesi bekleniyor.

Ancak bu PKK’nın tümden silahları bırakması anlamına gelmiyor. İmralı’daki takvime göre devlet, bu birkaç ay içerisinde ciddi reformları gündemine alıp hızla Meclis’ten geçirecek. Bu reformlar arasında şiddete bulaşmayan KCK’lı tutukluların serbest kalmasını sağlayan 4. Yargı Paketi’ndeki değişiklikler bulunuyor. Anadilde savunma, kamu kurumlarında Kürtçe hizmet, eski yerleşim yerlerinin adlarının iadesi, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na konan çekincenin kaldırılması gibi adımlar bahar aylarına kadar atılacak.

Bu “küçük” adımların özelliği İmralı’da varılan mutabakata devletin ne kadar sadık olduğunu göstermek. Örgüt, ikna olmak için bu pratik adımların atılmasını bekliyor. Hükümetin siyasi çözüme razı olduğuna inandıktan sonra Kandil kendisinden beklenen o stratejik adımı atacak. 

Kurtuluş Tayiz / Taraf



Bu haber 1,700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs