En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Bu meseleyi çözeceğiz!

4 Ocak 2013 14:05 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de 32 yıldır devam eden terör sadece PKK'dan ibaret değil. Biz buna uluslararası terör siyaseti diyoruz. Arkasında 50 bin tane devletin bir sürü desteği var. Bir sürü istihbarat örgütlerinin de

MİT ve BDP'lilerin Öcalan ile görüşmesini de değerlendiren Kurtulmuş, "Dünyanın her yerinde sorun böyle çözülmüş" dedi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kalabalık partili grubu tarafından karşılandı. AK Parti il teşkilatını ziyaret eden Kurtulmuş, burada gazetecilere, MİT ve BDP'lilerin İmralı Adası'nda bölücübaşı Abdullah Öcalan ile görüşmesini, terörü ve yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

'HALKIN İRADESİNİN ÖNÜNE FİLTRE KONULDU'

Siyasal sistemin halktan kopuk bir sistemi ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Türkiye'de 12 Eylül'ün getirmiş olduğu yeni anayasayla birlikte kurulan bu siyasal sistem, maalesef halktan kopuk bir sistemi ortaya koydu ve halkın reylerine karşı bir takım emniyet sübapları oluşturmaya çalıştı. İşte HSYK'sıyla, Anayasa Mahkemesi'yle bir takım bürokratik, oligarşik dediğimiz kurumlarla Türkiye'de milletin sandıktan çıkan iradesinin önüne hep bir takım filtreler konuldu. Bu filtrelerin sonunda en kuvvetlisi ise Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Ta 1961'de Ali Fuat Başgil'in Cumhurbaşkanlığı'na adaylığının, ensesine silah dayanılarak vazgeçirilmeye çalışılmasından itibaren, her Cumhurbaşkanlığı seçiminde 'iyi saatte olsunlar' gündeme girdi ve milletin iradesine rağmen bir takım işler ortaya konulmaya gayret edildi. Şimdi çok şükür 12 Eylül 2010'da yapmış olduğumuz anayasa değişikliğiyle bu millet ilk sefer şu kararı veriyor. Artık bundan sonra bu milleti, bu millet kendi helal oylarıyla seçecektir. Bu Türkiye için devrim niteliğinde bir adımdır."

'TÜRKİYE'DEKİ TERÖR SADECE PKK'DAN İBARET DEĞİL'

Kurtulmuş, Türkiye'de 32 yıldan beri devam eden terörün sadece PKK'dan ibaret olmadığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"32 senedir devam eden terör meselesini çözecek miyiz çözmeyecek miyiz? Ya da çözüyormuş gibi yapıp, böyle bu işle vakit mi kaybedeceğiz? 32 yılda terör sadece PKK'dan ibaret değil. Biz buna uluslararası terör siyaseti diyoruz. Arkasında 50 bin tane devletin bir sürü desteği var. Bir sürü istihbarat örgütlerinin desteği var. Lojistik destekleri var, siyasi destekleri var, ekonomik destekleri var, silah destekleri var. Ama zaman zaman bu destekler artıyor, zaman zaman bu destekler azalıyor, ama 32 yıldır böyle bir destek var."

'BİZ BU MESELEYİ ÇÖZECEĞİZ'

Kurtulmuş, 32 yıllık süreçte Türk ve Kürt halklarının mağdur olduğunu, yine bu süreçte onbinlerce kişinin öldüğünü, büyük acıların yaşandığını söyledi. Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Biz bu meseleyi çözeceğiz. Çözmemizin temeli Kürtler'in hakkını, hukukunu geliştirecek, Türkler'in onurunu koruyacak çözümleri ortaya koyacağız. Bununla ilgili geçmiş dönemde gerçekten AK Parti hükümetleri, ciddi şekilde niyetlerini ortaya koydu. 2009'daki süreci hatırlıyorsunuz. İyi niyetle o sürece başlanmış olmasına rağmen, maalesef o süreç 3 kere terör bitmesin isteyen çevreler tarafından baltalandı. Demin de ifade ettim. Habur görüntüleri birinci baltalamadır. İkinci baltalama Oslo görüşmelerinin deşifre edilmesidir. Üçüncü baltalama da en son karayolunda terör gruplarıyla kucaklaşma manzarasıdır. Böylece şu isteniyor. Bu sorun çözülmesin. Bu sorun halklar arasında bir gerilim unsuru olarak varlığını korusun. Hayır. Biz bu iradeyi mutlaka ortaya koymak zorundayız. Bu sadece AK Parti'nin tek başına yapacağı bir iş değil, bütün Türkiye'nin bu terör meselesini sona erdirecek adımları atması gerekiyor."

'TERÖR AYRI, KÜRT MESELESİ AYRI'

Terör ve Kürt meselesini birbirinden ayırdıklarını söyleyen Kurtulmuş, "Terörle mücadele bir güvenlik meselesidir ama Kürt sorununun çözülmesi tek başına bir güvenlik işi değildir. Kürt meselesinin çözümü eşit yurttaşlık, özgür yurttaşlık temelinden geçer. Bunun altın formülü de şudur: Hakkari Yüksekova'daki çoban kardeşimizle, Ankara Çankaya'daki Cumhurbaşkanımız'ın sadece lafla değil, gerçekten eşit olduğu bir Türkiye'nin kurulması. Bu da ancak siyasetten geçer. Yine baştan beri söylediğimiz sorunun çözümü ne dağlardadır, ne meydanlardadır, ne de Genelkurmay karargahındadır. Sorunun çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Herkes kendi sorununa ilişkin görüşlerini meclise getirecek ve mecliste bu sorun görüşülecek. Siyasi kararlar alınacak, adımlar atılacak" diye konuştu.

'DÜNYANIN HER YERİNDE SORUN BÖYLE ÇÖZÜLMÜŞ'

MİT ve BDP'lilerin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeler konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Dünyanın neresinde bu tür ayrılıkçı terör gruplarının faaliyetleri sona erdirildiyse, bakıyoruz ki orada devletin istihbarat birimleri, doğrudan yada dolaylı olarak bu gruplarla görüşmeler yaparlar. Mesela İngiltere modeli var, IRA modeli var. Yani bir taraftan parlamento içerisinde siyasi görüşmeler yapılırken, diğer taraftan da istihbarat birimleri bu konuyla ilgili görüşmelerini yapmışlar. Geçtiğimiz sene 2012 yılında bildirilen Filipinler'deki Moro Müslümanlarıyla Filipin Hükümeti anlaşması. Burada da aynı yöntemler uygulanmıştır. İspanya'da aynı yöntemler uygulanmıştır. Dolayısıyla zaten çok kitlesel olarak büyük miktarda, varlığından söz ettiğimiz bir terör örgütü yok. Şimdiye kadar 4 bin küsür tane elemanı olmuş en fazla. Ama toplumsal bir takım destekleri olmuş. Şimdi bunu ortadan kaldırmak tabi ki bir takım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde de bu görüşmelerin yapılması son derece doğaldır normaldir."

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs