En Sıcak Konular

Memur ve emeklinin alacağı zam farkı belli oldu!

3 Ocak 2013 17:17 tsi
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verilerini merakla bekleyenler arasında devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri de vardı. Aralık enflasyonu ile birlikte memur ve emeklinin alacağı zam oranı da belli oldu. Oran düşük kaldı.

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri 2012 yılı Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 0,14 oranında enflasyon farkı alacak. Memur maaşına Ocak 2013 itibariyle toplam yüzde 3,14 zam yapılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Aralık ayı tüketici fiyat artışı sonrasında Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 4,14 olarak gerçekleşti. Aralık ayı tüketici fiyatları ise yüzde 0,38 arttı.

Bu şekilde yılın ikinci yarısında toplu sözleşme uyarınca yüzde 4 oranında zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 0,14 oranında ek zamma hak kazandı.

Toplam zam 3,14 olacak

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilileri 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 3'lük zamlarının üzerine yüzde 0,14 enflasyon farkı alacak.

Enflasyon zammı memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına yapılacak yüzde 3'lük artışla birlikte maaşlara ilave edilecek. Böylece toplam zam oranı yüzde 3,14 olacak.

EK ZAM HAKKI

Memura, 2012 yılı için yüzde 4 4, 2013 yılı için 3 3 zam verilmişti. 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde TÜFE artışının yüzde 1,97'de kalması nedeniyle, memura 2012 yılı ilk 6 ayı için yüzde 4 zam yapılmış, enflasyondan kaynaklanan bir zam farkı ihtiyacı olmamıştı.

Memurlar ve emekliler Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 4'ün üzerine çıktığı için yüzde 0.12 oranında ek zam alacak. Söz konusu fiyat artışından yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1,9 memur emeklisi yararlanacak.

Devlet memurları, memur emeklileri ve sözleşmelilerin merakla beklediği Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Temmuz-Kasım (5 aylık) döneminde yüzde 3.74 olan enflasyon, bugün açıklanan yüzde 0.38 ile yüzde 4'lük sınırın üzerine çıktı.

Böylece memur ve emeklilere yüzde 0.122'lik ek zam hakkı doğdu.  Enflasyon zammı, memur ve memur emekli maaşlarına yapılacak yüzde 3'lük artışla birlikte maaşlara ilave edilecek.

Memura 2012 yılı için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3 3 zam verilmişti. Ocak-Haziran döneminde tüketici fiyat artışının yüzde 1,97 kalması nedeniyle, memura 2012 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4 zam yapılmış, enflasyondan kaynaklanan bir zam farkı ihtiyacı olmamıştı.

En düşük memur maaşı 1.520 lira

Halen en düşük memur maaşı aile yardımı hariç 1.520 lira, aile yardımı dahil 1.762 lira düzeyinde bulunuyor. Aile yardımı içermeyen en yüksek devlet memuru maaşı ise 10 bin 430 lira, aile yardımı dahil 10 bin 672 lira seviyesinde.



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs