En Sıcak Konular

Karadayı: 'Postmodern darbe' aptalca bir ifade

3 Ocak 2013 14:50 tsi
28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’ndaki konuşmasında, 28 Şubat için 'Postmodern darbe' ifadesinin kullanılmasını “Fevkalade

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 28 Şubat 1997'deki toplantısında alınan kararlar nedeniyle Türkiye'de yaşanan süreçle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadeye çağrıldı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, İsmail Hakkı Karadayı'yı, 25 Haziran 2012'de Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında dinlemişti.

Komisyon üyelerine, ''Her şeyin bir sebebi vardır'' diyen Karadayı, süreçte Türkiye'de bazı yerlerde rejim karşıtı, bölücü içerikli beyanatların ortaya çıktığını, kamuoyunda rahatsızlık oluştuğunu anlatarak, Sincan'daki Kudüs gecesinin Filistin halkına destek yönünden çıkıp, rejim karşıtı olaylar haline döndüğünü belirtti.

Sincan'da tankların yürüyüşünden haberi olmadığını söyleyen Karadayı, şu ifadeleri vermişti:

''28 Şubat bu durumda nedir, ne değildir. Sizin takdirlerine bırakıyorum. Yani inanın, 28 Şubat'ı çok özet olarak anlattım. Başında, yani Genelkurmay Başkanı olarak size çok samimi söylüyorum. Objektif olarak olayları olduğu gibi anlatmaya çalıştım. Bunlar artık sizin takdirlerinize bağlı. Şunu söylüyorum: 28 Şubat bir darbe dönemi değildir, ama ondan sonra ne oldu, onu bilemiyorum. Ben 8 ay sonra da emekliye ayrıldım, dört senemi doldurdum.

'Postmodern darbe' ifadesini kullanan fevkalade aptalca bir ifade kullanmıştır. Hani bazı insanlar vardır, ileri çıkmak, önde görünmek şeyi... Bunu kim çıkarttı, nereden çıkarttılar hala hayıflanırım ve üzülürüm.''

ÇEVİK BİR ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU

Soruşturma kapsamında geçen yıl Nisan ayında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir, tutuklanmasının ardından soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, Karadayı'dan şikayetçi oldu.

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde 11 Haziran 1997'de irticaya karşı oluşturulan ''Batı Çalışma Grubu''ndan (BÇG)emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın bilgisi olduğunu iddia eden Bir, ''Komutanın emir ve oluru alınmadan işlem yapılamaz'' diyerek, Karadayı'nın, BÇG ile ilgili tüm çalışmalardan bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Çevik Bir dilekçesinde, ''Bir darbe teşebbüsünün bulunmadığı, buna ilişkin TBMM'nin lağvı, bakanlıklara atama yapılması, milli güvelik konseyi benzeri bir yapının oluşturulması, sıkıyönetim ilanı, kamu yöneticilerin değiştirilme planlarının mevcut olmadığı ortadadır. Tüm bunlara rağmen suçun varlığında ısrarlı olunuyorsa eşit ve adil davranılmalı, Karadayı da soruşturma kapsamına alınmalıdır'' ifadelerine yer vermişti.

30 AĞUSTOS 1998'DE EMEKLİYE AYRILDI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 1932 yılında Çankırı'da doğdu. 1951 yılında Kara Harp Okulundan, 1953 yılında Uçaksavar Okulundan mezun olan Karadayı, 30 Ağustos 1994 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 30 Ağustos 1998 tarihinde emekliye ayrıldı.

Emekli Orgeneral Karadayı, TC Devlet Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Altın Şeref Madalyası, Güney Kore TONG ILJANG Madalyası, Pakistan Nişan-ı İmtiyaz Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstihkak Nişanı, Fransız Liyakat Nişanı ve ABD Liyakat Madalyası (ikinci kez) sahibi. (AA) 

Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs