En Sıcak Konular

Köylü seçmen siyasete ceza kesti

22 Temmuz 2007 17:33 tsi
Köylü seçmen siyasete ceza kesti 

Kars'ın Büyük Çatak köyündeki 448 seçmen, Hakkari Yüksekova'ya bağlı Deliktaş Köyü'nde 400 seçmen ve Muş'a bağlı 4 köyün sakinleri, hizmet alamadıkları gerekçesi ile oy vermedi.

 

MUŞ'TA 4 KÖYÜN SEÇMENLERİ, SANDIK BAŞINA GİTMEDİ

Muş'a bağlı 4 köyün sakinleri, hizmet alamadıkları gerekçesi ile sandık başına gitmedi.
Muş merkeze bağlı Sürügüden, Sarıdal, Yukarı Sızma ve Çiçekli köylüleri, milletvekilliği seçimlerini köylerine hizmet gitmediği gerekçesi ile protesto edip oy kullanmadı. Güvenlik gerekçesi ile Sarıdal, Yukarı Sızma ve Çiçekli köylerinin sandıklarının da kurulduğu Sürügüden Köyü İlköğretim Okulu'ndaki toplam 4 sandığa sandık başkanı ve görevli 2 üyenin dışında oy atan olmadı.
200 hane ve bin 700 nüfusun bulunduğu Sürügüden, Sarıdal, Yukarı Sızma ve Çiçekli köylerinde 592 seçmen oy kullanmadı. Sürügüden köyünde 267, Sarıdal köyünde 144, Yukarı Sızma köyünde 116 ve Çiçekli köyünde 65 seçmenin bulunduğunu söyleyen köylüler, sadece seçim döneminde hatırlanmak istemediklerini ve köylerine hizmet gitmediğini söyleyerek sandık başına gitmediklerini söyledi.

Sürügüden Köyü Muhtarı Mahmut Şancı, Çiçekli Köyü Muhtarı Ferman Sağın, Yukarı Sızma Köyü Muhtarı Tahir Kapışgay ve Sarıdal Köyü Muhtarı Yusuf Ziya Gürkan, yaptıkları açıklamada, köylerinin yıllardan beri ihmal edildiğini, istedikleri hizmeti alıncaya kadar oy kullanmayı doğru bulmadıklarını açıklayarak, "Köylerimizin yolu içler acısı. Köy okulumuz bakımsız ve eğitim görülecek durumda değil. Biz bu bölgeye bir yatılı bölge okulu kurulmasını istiyoruz. Öte yandan sağlık hizmetlerinden faydalanamıyoruz. Bu sıkıntıların hepsi bizde varken biz neden gidip oy kullanalım ki? Biz hizmet almak istiyoruz" şeklinde konuştu.

YÜKSEKOVA'DA 400 SEÇMENLİ KÖY SANDIK BAŞINA GİTMEDİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı 120 hane ve 400 seçmene sahip Dilektaşı köyü halkı, hizmet ve okul vaatlerinin yerine getirilmediğini öne sürerek sandık başına gitmedi.
İlçeye 25 kilometre uzaklıkta olan Dilektaşı köyü sakinleri, 1970'lerde yapılan okullarının yetersizliği, sağlık ocaklarının olmayışı, yayla yollarının açılmaması, sulama göletleri ve kanallarının olmaması, işsizlik, elektrik ve içme suyu gibi sorunlar konusunda siyasilerin verdiği sözlerin yerine getirilmediğini öne sürerek oy kullanmama kararı aldı.

Dilekaşı köyü ve bağlı 2 mezranın muhtarı olan Şakir İlhan, yıkık olan okulları için şimdiye kadar bulunulan vaatlerin yerine getirilmemesi üzerine köylülerin aldığı karara uyduklarını ve bu seçimde herkesin kendi rızası ile oy kullanmak istemediğini belirtti. İlhan, "Yıllardır siyasiler seçimden önce sorunlarımızın giderilmesi için vaatlerde bulunuyor. Seçimden sonra bir daha halimizi sormuyorlar. Köyümüzün 160 öğrencisi var, okul tek dersliklidir. Okulumuzda su yok, tuvaletler yok, öğretmenler yok,
sağlık ocağımız yok. Köyümüzün hem içme suyu hem de sulama sorunları halledilmedi. 12 haneli bir mahallemizin suyu, elektriği ve telefonu yok. Müracaatlarımız dikkate alınmıyor" iddialarında bulundu.
Vatandaşların aldığı karara kendisinin de uymak zorunda olduğunu belirten İlhan, "Sorunlarımızın olduğunu ve köylülerimizin oy kullanmak istemediğini yetkililere anlattım" dedi.

KARS'IN BÜYÜK ÇATAK KÖYÜNDEKİ 448 SEÇMEN OY KULLANMADI

Kars'ın Büyük Çatak köyündeki 448 seçmen, Küçük Çatak köyüne verilen yaylalarının geri verilmemesi sebebiyle oy kullanmadı.
Küçük Çatak köyüyle yıllardır yayla davası yüzünden husumet yaşayan Büyük Çatak köylüleri, sorunlarının çözülmemesi sebebiyle 15 gün önce aldıkları oy kullanmama kararını bugün hayata geçirdi. 448 seçmeni bulunan köyde tek bir kişi bile oy kullanmazken, sandık görevlileri sandık başında akşam saatine kadar bekledi. Muhtar Mehmet Mengüverdi, köylü olarak bütün haklarının elinden aldıklarını iddia ederek, "Yaylamızı Küçük Çatak köyüne verdiler. Dolayısıyla biz de yaylamızı geri istiyoruz. Bu konuyu vali ve kaymakama ilettik, ancak bize yardımcı olmadılar" dedi.


Muhtar Mehmet Mengüverdi, köylü olarak karar aldıklarını, bu seçimde oy kullanmadıklarını sözlerine ekledi.
Büyük Çataklılar, 10 gün önce de Kars'a gidemedikleri gerekçesiyle Ardahan merkezde oy kullanmayacaklarını söyleyerek eylem yapmışlardı.

 
haber7



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs