En Sıcak Konular

İGDAŞ'tan 'sessiz katil' uyarısı

3 Ocak 2013 10:16 tsi
İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (İGDAŞ), son dönemde peş peşe gelen zehirlenmelere karşı uyarılarda bulundu.

İstanbul'da kombi bacalarından ya da tesisattan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenme vakalarının son günlerde artması üzerine İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (İGDAŞ), zehirlenmelere karşı uyarılarda bulundu. İGDAŞ, karbonmonoksit zehirlenmelerini, tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle ‘sessiz katil' olarak tanımlıyor.

İGDAŞ'ın açıklamasına göre; havaların soğumasıyla ısınmada kullanılan odun, kömür, doğalgaz, gazyağı ve tüp gazının yapısındaki fosil yakıtların tam yanmamasından dolayı karbonmonoksit gazından zehirlenme vakaları meydana gelebiliyor. İstanbul'a doğalgaz dağıtımını üstlenen İGDAŞ, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Karbonmonoksit zehirlenmelerini, tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle ‘sessiz katil' olarak tanımlayan İGDAŞ, "Ortamda yeteri miktarda hava olmaması durumunda kullanılan fosil yakıt tam yanmıyor ve baca gazı içinde zehirleyici etkiye sahip karbonmonoksit gazı oluşuyor. Baca sistemi yeterince iyi çalışmıyorsa bu karbonmonoksit yaşam alanına dolarak insanların hayatını tehdit ediyor." açıklamalarında bulundu.

Renksiz ve kokusuz olan karbonmonoksit gazının hissedilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan İGDAŞ, uyku sırasında meydana gelen zehirlenmelerin ölümle sonuçlandığını söyledi. İGDAŞ, "Özellikle bacalı cihazların bulunduğu mekânlar gaz açıldıktan sonra kullanım amacı değiştirilip yatılan ve uyunulan mekânlara dönüştürülmemeli ve menfezler her ne sebepten dolayı olursa olsun iptal edilmemeli veya işlevsiz hale getirilmemelidir. Sessiz katil karbonmonoksitten korunmak için; zehirlenme belirtileri görüldüğünde hemen bulunulan mekanın havalandırılması, zehirlenen kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım için 112'nin aranması büyük önem taşır. Zehirlenen kişi açık havaya çıkarıldığında eğer solunum yoksa suni teneffüs yapılarak Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır." şeklinde uyarıda bulundu.

Cihan 

Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs