En Sıcak Konular

Yeni anayasa çalışmaları hızlanıyor

2 Ocak 2013 18:34 tsi
Yeni anayasa çalışmaları hızlanıyor Yeni anayasa yazım sürecinde 2013 yılına ilişkin yol haritası belli oldu.

Parti genel başkanlarının desteğini alan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek başkanlığından toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni çalışma takvimini belirledi.
 
Buna göre, Uzlaşma Komisyonu haftada 5 gün çalışacak. Toplantılar saat 11'de başlayacak gündem konuları tamamlanana kadar çalışmalar sürecek.
 
Yeni anayasa çalışmalarının belirlenen sürede tamamlanamaması üzerine önce Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yeni yılın ilk mesai gününde diğer muhalefet partilerin genel başkanlarını ziyaret etti.
 
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmeye, Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Akif Hamzaçebi de katıldı.
 
Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz yürütme organının veya siyasal partilerin yetkililerinin yasama organına müdahale ederek, zaman kısıtı getirmesinin doğru olmadığını ifade ettik" dedi.
 
Çiçek'in bir sonraki durağı BDP oldu.
 
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "30 yıl bekledik, meseleyi bir kaç aya sıkıştırıp, yeni anayasayı bu süre baskısına kurban etmemek gerekir" diye konuştu.
 
Liderler turunu tamamlayan Meclis Başkanı Çiçek, düzenlediği basın toplantısında anayasa çalışmalarında gelinen süreci özetledi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun şu ana kadar 71 maddeyi müzakere ettiğini, 23 maddede genel mutabakata varıldığını açıkladı.
 
Çiçek, "Meclis'te grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa çalışmalarının sonlandırılması yönünde bir tavırları olmadı. Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var. Anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanı yok. Bu dönem yeni anayasayı yapmak mecburiyetindeyiz. Yeni anayasa yapmak bizim için yükümlülüktür. Anayasayı uzlaşarak yapacağız" diye konuştu.
 
Meclis Başkanı çalışmaların ne zaman tamamlanacağına ilişkinse net konuşmadı.
 
Çiçek, "Ucu açık, nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyunda iyi karşılanmaz. Ama çalakalem bir anayasa da yapamayız. Bunları buluşturmalıyız. Makul bir süre içerisinde bunu sonlandırmamız gerekiyor'' dedi.
 
Çiçek, bu açıklamalarının ardından Anayasa Uzlaşma Komisyonunu topladı. Toplantıda komisyonun yeni çalışma takvimi belirlendi.
 
Buna göre, Uzlaşma Komisyonu, haftada 5 gün çalışacak, toplantılar saat 11'de başlayacak gündem konuları bitene kadar sürecek.
 
İki yazım komisyonundan 1 Nolu komisyonu temel hak ve özgürlüklere ilişkin mutabakat sağlanamayan konuları gözden geçirecek, 2 Nolu komisyon ise yasama ve yürütme ana başlıklarını müzakere edecek.
 
Komisyon açıklamasından çalışmaların ne zaman sonlandırılacağına ilişkinse herhangi bir ifade yer almadı.

trthaber


Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,719 µs