En Sıcak Konular

Kabus gibi geliyorlar

2 Ocak 2013 14:00 tsi
Bilim insanları, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda sayıları hızla artan denizanaları hakkında ilginç bir bilgi elde etti. Yapılan analizler, denizanası nüfusunun 20 yılda bir patlama yaşadığını ve okyanusları istila ettikleri izleniminin buradan do

Denizanalarının dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda hızla sayılarını artırdığı biliniyor. Araştırmalar, denizanası popülasyonunun denizlerdeki kirlilik, küresel ısınma, kıyılarda artan yerleşim birimleri ve diğer faktörler nedeniyle bir nevi engellediğine işaret ediyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, deniz analarının sayıları 20 yıllık döngülerde patlama gösteriyor ve sonra yeniden azalma yaşıyor.

Discovery News sitesinde detayları verilen araştırma, 19’uncu yüzyıla uzanan verilerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Uluslararası araştırma ekibi ‘Küresel Denizanası Grubu’na üye bilim insanları, 20 yılda bir yaşanan anormal artışın, okyanusların denizanaları tarafından istila edildiği düşüncesini tetikleyen ana neden olabileceğini ifade etti.

Haberin devamı ↓
reklam

Araştırma ekibi, küresel denizanası nüfusunun 1993 ve 2004 yıllarında patlama gösterdiğini ve bu yılların teorilerini desteklediğini belirtti.

2003 yılında keşfedilen, 650 ve 1500 metre derinlikte yaşayan Tiburonia granrojo. Dev kırmızı denizanasının boyu 1 metreye kadar çıkıyor.

KABUS GİBİ GELİYORLAR

Denizde yüzme keyfini kaçıran, balık ağlarına zarar veren, okyanuslardaki ekosistemi tehdit eden denizanaları, çok büyük rakamlara ulaştıklarında bilim dünyasında alarm verilmesine neden oluyor. Ancak bilim insanları, denizanası sayısındaki artışta insanların da rol oynadığını ve okyanuslarda yaşanan değişikliklerin daha fazla deniz anası üremesine yol açtığını belirtti.

Araştırmacılar, her biri en az 10 yıllık gözlemlere dayanan 37 veri grubunu inceledi. Özellikle Kuzey Yarımküre’deki denizanası faaliyetlerini içeren veriler, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz başta olmak üzere birçok bölgede önemli ölçüler sundu.

‘DÖNGÜLERİN YAŞANMASI DOĞAL’

Çok sayıda denizanası türüne ait verinin gözden geçirildiği araştırmada, 1940’tan günümüze kadar denizanası nüfusunun küresel alanda 20 yılda bir patlama gösterdiği tespit edildi. Nüfus artışının öncesine rastlayan yıllarda ise okyaus salınımları yaşandığı belirtildi.

Buna rağmen, ABD’nin Alabama eyaletindeki Dauphin Adası Deniz Laboratuvarı’nda görevli deniz biyoloğu Rob Condon, elde edilen sonucun ‘okyanuslardaki hareketler hakkında kesin yargıya ulaşılması için yeterli olmadığını’ söyledi.

Condon, Discovery News’e yaptığı açıklamada, onlarca yıl süren döngülen tuhaf bir durum olmadığını, bu döngüler süresince canlıların büyüme ve nüfus artışı sürecinin etkilenebileceğini belirtti. Bu süreçlerin aynı zamanda okyanustaki oksijen seviyesi gibi faktörleri de değiştirebileceği ifade edildi. 

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,930 µs