En Sıcak Konular

Suriyeli kaymakam: Erdoğan babamız gibi

2 Ocak 2013 12:16 tsi
Suriye'nin en büyük ilçesi olan Kamışlı'nın Kaymakamı Abdülbasit Abdüllatif ailesi ile birlikte Şanlıurfa'ya sığındı ve orada yaşanan insanlık dramını anlattı: Suriyeliler üşüyor…

1 ay öncesine kadar Suriye'nin 700 bin nüfuslu ilçesi Kamışlı'nın Kaymakamıydı Albay Abdülbasit Abdüllatif.

23 yıl Suriye'de çeşitli kademelerde görev yapmış olan Abdüllatif, Vali olmayı bekliyordu. 5 yıl önce Telabyad'tan Suriye'nin en büyük ilçesi ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kamışlı kentine mıntıka müdürü olarak tayin edildi. 1,5 yıl önce Suriye'de iç karışıklık çıkınca bağlı bulunduğu aşiret üyelerinin bir çoğu Özgür Suriye Ordusu saflarına katılınca Esad yanlıları kendisini de tehdit etmeye başladı.

Önce yardımcılığına Esad'ın akrabası atandı. Ardından rütbesi daha alt kademede olan yardımcısına görevi devretmesi istendi.  Ceylanpınar sınırındaki Resulayn kasabası Özgür Suriye Ordusunun eline geçince, Kaymakam Abdüllatif'e tehditler artmaya başladı. Eşi ve 2 çocuğu ile birlikte yolda 4 araç değiştirerek Kamışlı'dan 100 kilometre uzaklıktaki Resulayn kentine kaçtı. Ardından sınırı geçerek Türkiye'ye girdi.

Suriyelilerin kendi topraklarında mülteci gibi yaşadıklarını ifade eden Kaymakam Abdülbasit Abdüllatif “Benim görevli bulunduğum ilçenin nüfusu 700 bindi. İç savaş başlayınca Kamışlı'nın nüfusu 3 milyonu geçti. Aynı şekilde benim aşiretin olduğu Deyrez-zor kentinin nüfusu 400 bindi. Şimdi 4 milyon. İnsanlar savaştan kaçacak yer arıyor. Esad güçleri önüne kim gelse öldürüyor. Sadece Esad'a bağlı olan Alevilerin olduğu bölgeler rahat. Suriye halkı çoluk çocuk demeden bu kış günü soğukta ölümle pençeleşiyor. Türkiye'den giden battaniye, un ve  gıda  yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışıyorlar. Şimdi Suriye'de telefonlar çekmiyor. Elektrik yok. Su yok. Ekmek yok. Bu savaşın uzaması en çok Suriye'deki sivil halkı perişan etti.” dedi.

Kamışlı ilçesinde yönetiminin Kürtlerin elinde olduğunu belirten Kaymakam Abdüllatif “Suriye'de olaylar başladıktan sonra Esad bir çok bölgenin yönetimini kendi akrabalarına bıraktı. Kamışlı'yı ise PKK'ya yakın olan PYD güçleriyle Barzani'ye yakın olan Kürtlere bıraktı. Biz şehir içinde güvenliği onlara bıraktık.” şeklinde konuştu.

Suriye'de sivil halkın sürekli göç halinde olduğunu belirten Abdülbasit Abdüllatif “Hama, Humus, Halep, Deyzez-zor gibi büyük kentlerde çatışmalardan kaçan sivil halk güvenli olan kentlere gidiyor. Kaldıkları kentlerde de savaşlar olunca başka şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Komşu ülkelere gidenler var. Avrupa'ya gidenler var. Benim bazı akrabalarım Kuveyt ve Suudi Arabistan'da. Suriye'de yüksek rütbeli görevlilere Pasaport verilmiyor. Yurtdışına çıkış yasağı var. Savaş başladıktan sonra bizim ailelerimize de pasaport verilmesi yasaklandı. Suriye'de bir çok üst düzey görevli ancak komşu ülkelere iltica edebiliyor.” diyerek sözlerini sürdürdü.

BEŞŞAR'IN ÖMRÜ AZ KALDI

Beşşar Esad'ın Suriye halkına zulmettiğini aktaran Kaymakam Abdülbasit Abdüllatif “Beşşar Esad birlikleri bir çok şehri terketmek zorunda kaldı. Sadece Uçaklarla bomba yağdırıyor. Bir çok silahlı gücü ve aşiretler Muhaliflerin tarafına geçti. Bizim aşirette muhaliflere geçtiğinden ailemle tehdit alıyorduk. Deyzez-zor bölgesinde bir çok akrabam hayatını kaybetti. Ama artık Esad'ın ömrü az kaldı. Kısa süre sonra gidecek.” dedi.

TAYYİP ERDOĞAN BABAMIZ GİBİ

Türkiye'ye geldiği günden bugüne hiç yabancılık çekmediğini aktaran Abdülbasit Abdüllatif “Burada da Akrabalarımız dostlarımız var. Sağolsunlar bize yardımcı oldular. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği içinde teşekkür ediyoruz. Türkiye Suriye halkına kucak açtığı için çok teşekkür ederiz. Tayyip Erdoğan'ı baba olarak görüyoruz.

SURİYE'DE AKRABALARIMIZA KUCAK AÇTIK

Şanlıurfa'da Binicil Aşireti lideri İsa Ay, Suriye'deki çatışmalardan yaralanan akrabaları ve dostları olduğunu belirterek “Kaymakam bey içinde oradaki dostlarımız aradı. Kendisine ev tuttuk, gidip sınırdan aldık. Bizim akrabalarımızda Rakka'da oturuyor. Orada savaş başlamamış ama orada da yer yer çatışmalar yaşanıyor. Onlarla sürekli haberleşiyoruz. Gelen arkadaş ve dostlara kapımız açık. Yarın da üst düzey bir Suriyeli gelecek. Zor durumdalar. Fırında sırada bekleyenlere bomba atılıyor. Allah yardımcıları olsun.”

HABER 7

Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,287 µs