En Sıcak Konular

Rusya'dan Güney Kıbrıs'a büyük yardım

2 Ocak 2013 10:23 tsi
Rusya'dan Güney Kıbrıs'a büyük yardım Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin, Rum tarafının finanse edilmesine katılması olasılığının ihtimal dâhilinde olduğunu belirtti.

Rusya’nın geçtiğimiz cuma günü ilk kez devlet başkanı Vladimir Putin’in ağzından, Rum tarafının Troyka ile yaptığı memoranduma ilişkin bir “umut penceresi” açtığı haber verildi.


   Haberi “Rusya’dan IMF Aracılığıyla Kredi... Putin Kıbrıs Memorandumuna Pencere Açtı” başlığıyla manşetinden yayımlayan Fileleftheros, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ülkesinin Rum tarafının finanse edilmesine katılması olasılığının ihtimal dâhilinde olduğunu belirttiğini yazdı.

   Elde ettiği bilgilerin, Euro bölgesi üye ülkelerinin, Moskova’nın IMF üzerinden 5 milyar Euro’luk kredi ile memoranduma katılabileceğini düşündüklerini anlatan gazete, bunun bir yandan Rum kamu borcunun yaşayabilirliğinden şüphe duyan IMF’nin “ellerini çözeceğini”, diğer yandan da Rum tarafındaki Rus sermayelerinin kurtarılmasıyla ilgili olarak Euro bölgesinde ortaya çıkan söylentilere yanıt vereceğini kaydetti.

   Bununla birlikte, Rum kamu borcunun tıraşlanmasıyla ilgili senaryolara dün üç “hayır” geldiğini ifade eden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker ve Uluslararası Finans Enstitüsü’nün, böyle bir gelişmenin anlamsız olacağına işaret ettiklerini belirtti.

   Memorandumla ilgili ortamın, Putin’in açıklamasından önce olumsuz olduğuna da yer veren gazete, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors’un Güney Kıbrıs’ın notunu B’den CCC+’ya düşürdüğünü ekledi.

Anlaşma metinleri hazır

   Haberine iç sayfalardan geniş bir şekilde yer veren gazete, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rum tarafının kurtarılmasıyla ilgili memoranduma Rusya’nın da katılmasına ilişkin bir pencere açtığını yineledi.

   Gazeteye göre Putin, gerekli anlaşmalar hazır olduğunda, Rum ekonomisinin istikrarlı hale gelmesi için, problemin bütünlüklü bir şekilde çözülmesine katılmaları olasılığının ihtimal dâhilinde bulunduğunu belirtti.

   Brüksel’de gerçekleştirilen AB-Rusya zirvesinin ardından konuşan Putin, Moskova’nın ilk önce Avrupalıların Rum tarafının ekonomik anlamda desteklenmesine ilişkin koşulları belirlemelerini beklediklerini söyledi.

   Putin, uzmanlar düzeyinde bir çalışma yapılması gerektiğine de işaret etti.

   Euro bölgesi üye ülkelerinin, Moskova’nın IMF üzerinden, 5 milyar Euro’luk kredi ile memoranduma katılabileceğini beklediklerini yineleyen gazete, bu miktarın Rum tarafının ikili düzeyde Rusya’dan istediği para olduğunu anımsattı.

   Gazeteye göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ise açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın meselesinin Avrupa Merkez Bankası ve IMF işbirliğiyle, Euro bölgesi yetkili kurumları tarafından ele alınmakta olduğunu söyledi.

   Barosso, aralarındaki olası yardım şekillerini ele almanın, Rusya ile Güney Kıbrıs hükümetlerine kalmış bir şey olduğunu da sözlerine ekledi.

Kıbrıs Gazetesi



Bu haber 941 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs