En Sıcak Konular

Yeni KDV can yakacak

2 Ocak 2013 10:06 tsi
Bakanlar Kurulu kararıyla konutta KDV oranları değişti. Boğaz’dan ev alanlar 360 bin liraya kadar fark ödeyecek.

150 metrekarenin altında iyi bir yerde bulunan 250 bin liralık dairenin fiyatı 270 bin liraya çıkacak.

Bakanlar Kurulu, üzerinde sıkça tartışılan konutta KDV konusunda son noktayı koydu.

1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile konut satışlarına uygulanacak yeni Katma Değer Vergisi (KDV) oranları belirlendi.

Arsanın emlak vergi değeri 500 ile 1.000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8 KDV alıncak. Bu miktar arsa emlak vergisi bin lira ve üzerine çıktığında yüzde 18’e yükselcek.

150 metrekarenin üzerinde bulunan konut teslimlerinde ise arsa değerinin bir önemi olmayacak ve eskisi gibi yüzde 18 KDV uygulamasına devam edilecek.

17 bin 500 lira artacak

Yeni uygulama ikinci el fiyatlarını yukarı çekerken, ruhsatı 1 Ocak 2013’ten sonra alınan konutlarda durgunluğa neden olacak gibi görünüyor. Çünkü konut inşaatının yapıldığı arsanın emlak vergi değeri 700 lira ve teslim edilecek konutların metrekaresinin 150’den küçük olduğunu varsaydığımızda 250 bin lira fiyat belirlenen bir konut için alıcının cebinden çıkacak KDV oranı yüzde 8 olacak. Bu da eskiye oranla 17 bin 500 lira ek ödeme anlamına geliyor. Konutun değeri otomatik olarak 270 bin liraya çıkıyor. Oysa bu düzenlemeden önce aynı yerde konut alan bir kişi yüzde 1 olarak hesaplanan KDV için sadece 2 bin 500 lira ek ödeme yapıyordu. 250 bin liralık ev 252 bin 500 lira oluyordu. İstanbul’da dudak uçuklatan rakam İstanbul’da Boğaz’a nazır olan bir arsa üzerine yapılacak konutlarda ise KDV oranları dudak uçurtuyor.

Örneğin boğazda 150 metrekarenin altında olan bir konut almaya karar verdiniz. Konutun yapılacağı arsanın metrekaresinin emlak vergi değeri 4 bin lira olsun. Bu durumda konutun inşa edileceği arsanın metrekaresinin Emlak Vergisi değeri 1000 liradan yüksek olduğu için uygulanacak KDV oranı yüzde 18 olacak.

Satın alınacak evin değeri 2 milyon lira ise ödenecek ek KDV 360 bin lira olacak.Oysa bu, düzenlemeden önce aynı yerden konut alanlar sadece yüzde 1 KDV ödüyordu. Bu orana göre ödenecek KDV tutarı 20 bin lirayı geçmiyordu.

AÇIKLAMALARI BEKLEMEK GEREKİYOR

Resmi Gazete’de yayımlanan açıklamada arsanın Emlak Vergisi değerinin hangi tarih baz alınarak yapılacağına ilişkin net bir ibare bulunmuyor. Sektör temsilcileri arsayı aldıkları tarihmi, arsaya inşaatı yaptıkları tarihmi, yoksa evi teslim ettikleri tarihinmi baz alınması gerektiğine açıklık getirilmesini istiyor.

Yapı ruhsatı baz alınmalı

Konunun nasıl işleyeceğini sorduğumuz vergi uzmanı İsmail Kökbulut ise tebliğin beklenmesi ve tüm açıklamaların tek tek incelenmesi gerektiğini belirterek, “Genel olarak yorumyapmak gerekire hesaplama yapı ruhsatının alındığı tarihteki Emlak Vergisi değeri üzerinden yapılır” yorumunda bulundu.

Sektör küçülür

Sektör temsilcileri, KDV’de yapılan değişikliğin karmaşaya yol açacağı uyarısndu bulundu. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KonutDer) Başkanı Ömer Faruk Çelik, uygulamanın bu şekilde işlememesi için gerekli tümriskleri ilgili mercilere bildirdiklerini kaydetti.

Çelik, “Ancak gelinen noktada olası risklerin dikkate alınmadığını görüyoruz. Lüks konuttan kaynaklanan KDV, ruhsatı alınmış toplam konutlar içerisinde yüzde 3’ü geçmiyordu. Şimdi konut alan herkes daha yüksek KDV ödemek durumunda bırakılıyor. Bu uygulama proje geliştiricilerine değil, asıl konut ihtiyacı olan ve konut almak isteyen kişilere yönelik yanlış bir uygulama olarak değerlendirilmeli. Bu uygulama sektörün de küçülmesine neden olacaktır” dedi.

Haksız rekabete yol açabilir

Uygulamanın tüm İstanbul’daki dairelerin yüzde 18 vergiye tabii tutulacağı anlamına geldiğini belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, uygulamanın haksız rekabet yaratacağını söyledi. İnşaatın hazırlık dönemlerinde milyonlarca lira para harcandığına dikkat çeken Durbakayım, “Yasanın geçmişte arsa almış ve inşaat yapmak için sözleşme yapmış projeleri de kapsam içine alması gerekiyordu.

Afet yasasından yararlanan projelerin KDV değişikliğinden muaf tutulması da yine haksız rekabete neden olacaktır. Yan yana iki binadan birisinin kat sahipleri anlaşıp binalarını yenilediklerinde yeni KDV uygulamasıyla karşılaşırken, binalarını afet yasası kapsamında yenileyenler kanunda geçen KDV muafiyetinden yararlanmış olacak” dedi.

EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs