En Sıcak Konular

ABD'den fırkateynelere onay

31 Aralık 2012 22:35 tsi
ABD'den fırkateynelere onay
Türkiye'ye, ABD donanmasından füze güdümlü kapasiteye sahip iki fırkateyn hibe edilmesini öngören yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylandı.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir grup ülkeye ABD donanmasından füze güdümlü kapasiteye sahip fırkateynler hibe edilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.
 
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen ve kıdemli Demokrat üyesi Howard Berman tarafından hazırlanan tasarı, ''kuralların askıya alınması'' yöntemiyle komiteye sunulmuş, bu nedenle de komiteden onay sürecini atlayarak, doğrudan Meclis Genel Kurulu'na getirilmişti.
Genel Kurul'da bugün görüşülen 6649 numaralı tasarı, Temsilciler Meclisi'nde yapılan sesli oylama sonucunda geçti. 

Tasarı, Türkiye'ye, ''Oliver Hazard Perry'' sınıfına ait, ''USS Halyburton'' ve ''USS Thach'' adlı iki fırkateynin hibe edilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya yetki verilmesini içeriyor.

Tasarının ilk sunulduğu versiyonunda, gemilerin hibe edileceği ülkeler arasında Türkiye'nin adı yer almazken, ABD yönetiminin girişimleri sonucu Türkiye'nin adı daha sonra listeye eklenmişti. 

Tasarının, yürürlüğe girebilmesi için Senato'da da onaylanması gerekiyor.

İTİRAZLAR
ABD Temsilciler Meclisi, hibeyle ilgili tasarıyı görüşürken, özellikle Türkiye karşıtlığıyla bilinen Kongre üyeleri Türkiye'yi eleştirerek, tasarının reddini istedi.

Bu üyeler, Türkiye'yi daha çok İsrail, Kıbrıs Rum yönetimi ve Hamas ile ilişkileri konusunda eleştirdi.

Tasarının sponsoru olan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerine dair kaygılarını dile getirerek, bu konuda sert eleştiriler yöneltti.

Bunun yanında Kıbrıs meselesine değinen, Türkiye'nin Hamas, Müslüman Kardeşler ve İran ile ilişkisini eleştiren Lehtinen, Türkiye'nin İsrail politikasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ancak bu tasarıyı onaylamanın, Türkiye'nin bölgedeki şu anki politikalarını da onaylamak anlamına gelmediğini ifade eden Lehtinen, tasarının uzun vadede ABD'nin kendi ulusal çıkarlarıyla alakalı olduğunu kaydetti.

Lehtinen, ABD ve Türkiye'nin Somali ve Aden Körfezi gibi yerlerdeki korsanlıkla mücadelesine, Türkiye'nin NATO müttefiki olmasına ve Türkiye'nin Suriye meselesindeki kritik rolüne dikkati çekerek, ABD Savunma Bakanlığının bu nedenle Türkiye'ye fırkateynlerin verilmesini gereklilik olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Bu konuda en son 2010 yılında onaylanan tasarıda Yunanistan'a bu tür transferler yapılmasına rağmen Türkiye'ye bunların verilmediğini de hatırlatan Lehtinen, Türkiye'ye verilecek fırkateynlerin, ulaştırılma, tamir ve bakımları gibi noktalarıyla da ABD ekonomisine katkı da sağlayacağını ve ülkede istihdam yaratacağını söyledi.

Lehtinen, tüm bu nedenle bu tasarının desteklenmesini istedi.




Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,060 µs