En Sıcak Konular

Kuzey Irak'a gıda ihracatı 5 milyar dolar

31 Aralık 2012 14:59 tsi
Türkiye'nin gıda ürünleri ihracatında 3 milyar dolarlık payla en büyük pazarı konumundaki Kuzey Irak'a ihracatı daha fazla arttırmanın püf noktaları, Egeli ihracatçılara anlatıldı.



Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nde düzenlenen Kuzey Irak Gıda İhracatı Bilgilendirme Toplantısı'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesindeki Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Muharrem Selçuk, Kuzey Irak'a hayvansal ve bitkisel gıda ihracatı yapacak firmaların izlemesi gereken prosedürü anlattı. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, alıcının taleplerinin dikkate alınması halinde kısa sürede 5 milyar dolar ihracata ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Daire Başkanı Sertkaya, Kuzey Irak'a yapılacak gıda ihracatına ilişkin veteriner ve sağlık sertifikasında düzenleme yapıldığını, dioksin, hormon ve diğer ilaç kalıntılarını içermediğini, GDO ile ilgili açıklamanın, domuz ürünleri bulunmadığına ilişkin açıklama ile söz konusu ürünün Türkiye'de üretildiğine dair beyanların ilave edileceğini kaydetti. Toplantıda 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Kuzey Irak'a yapılacak ihracatta yeni düzenlenecek sağlık sertifikasının kullanılacağı ve bu sertifika eşliğinde ürünlerin geçişine izin verileceği, sertifikayı imzalamaya yetkili resmi veteriner hekimlerin bilgilerinin Kuzey Irak makamlarına bildirileceğini vurgulandı.

MART 2013'E KADAR ONAYLI İHRACATÇI LİSTESİ OLUŞTURULACAK

Mart 2013 tarihinden itibaren sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sertifika almış ihracatçılar için Irak'a ihracat sertifikası düzenleneceğini belirten yetkililer, ihracat yapmak üzere onaylı veya izinli firma listelerinin Mart 2013'e kadar oluşturulacağını kaydetti. Onay veya izin aşamasındaki çalışmaların ne şekilde yürütüleceğine ilişkin toplantıda firmalar bilgilendirildi.

'KUZEY IRAK BÜYÜK PAZAR'

Türkiye'de gıda sektörünün en büyük ihraç pazarının Irak olduğunu belirten Koordinatör Başkan Türkmenoğlu, Şubat 2013'te Kuzey Irak tarafının resmi veterinerlerinin Türkiye'deki laboratuvarlara davet edileceğini ve eğitim almalarının sağlanacağını belirtti. Türkmenoğlu, "Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a hayvansal ürün ihraç edecek firmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerine başvuracak, kalıntı izleme planı çerçevesinde kontrol edilecek ve onay alacaklar. İzlenebilirliği sağlayabilen ve onay almış firmalar, Kuzey Irak'a ihracat yapabilecek. Bu süreci takip ettiğimiz takdirde Kuzey Irak'a 3 milyar dolar seviyesinde olan gıda ürünleri ihracatımızı, orta vadede 5 milyar dolara çıkarabiliriz." diye konuştu.

Cihan



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs