En Sıcak Konular

334 teröristi iade etmediler

31 Aralık 2012 12:24 tsi
Türkiye'nin terör suçları nedeniyle 190 ülkede 'Kırmızı Bülten'le aradığı kişilerden 350'si yakalandı. Ancak 334'ü çeşitli bahanelerle iade edilmedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Dairesi'nin hazırladığı bir rapor Türkiye'nin 190 ülkede "Kırmızı Bülten"le aradığı PKK'lıların iadesini reddeden ülkelerin başında Almanya, İsviçre, Belçika ve Hollanda'nın geldiğini ortaya koydu. Türk adli makamlarınca terör suçundan uluslar arası seviyede 735 kişi aranıyor. Bütün dünyada aranan PKK'lılardan 350'si İnterpol aracılığı ile yapılan girişimler sonucu yakalandı. Bu kişiler büyük çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerinde bulunuyordu.

SİYASİ SIĞINMA VERDİLER

Kırmızı Bülten'la aranırken yakalanan 350 terör suçlusundan 334'ünün değişik gerekçelerle Türkiye'ye iadesi reddedildi.Ülkelerin ret gerekçelerinin; 128'ini siyasi sığınma, 49'unu vatandaşlık, 31'ini adil yargılanma hakkı ihlali, 8'ini işkence, 4'ünü idam, 26'sını ağırlaştırılmış müebbet, 25'ini mevzuat, 23'ünü siyasi suç, 21'ini prosedür ile 50'sini de diğer konular oluşturdu.

İnterpol Dairesi'nin raporunda dört ülkeye Türkiye'ye karşı çifte standart uyguladıkları eleştirisi getirildi. Raporda, "Terör bağlantılı suçlardan dolayı aranan kişilerin iadelerini reddeden ülkelerin başında Almanya, İsviçre, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri gelmektedir. Terör örgütlerinin özellikle finansman ve eleman temini amacıyla uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, zorla para toplama eylemlerinin yoğun olduğu bu ülkelerde konuşlandığı ve faaliyet yürüttüğü bilinmektedir. Avrupa ülkelerinin ülkemize karşı takındığı bu tutum açıkça bir çifte standart göstergesidir" denildi.

Raporda, Türkiye'nin Kırmızı Bülten taleplerinin daha hazırlık aşamasında İnterpol Genel Sekreterliği tarafından reddedildiğine işaret edilerek, "Bazı kişiler ise Kırmızı Bülten'le aranırken yakalanmalarına rağmen iadeleri ülke tarafından red edilebilmektedir" denildi.

İNTERPOL SİYASİ DAVRANIYOR

Raporda, İnterpol Ana Tüzüğü'nün 3.maddesinin, "Teşkilatın siyasi, dini, askeri, ırkçı özellikler taşıyan faaliyetlerde bulunmasını yasakladığına dikkat çekilerek şöyle denildi: "Öncelikle Kırmızı Bülten taleplerimiz İnterpol Genel Sekreterliği Hukuk Ofisi tarafından ön incelemeye tabi tutularak, suçun eylemsel yönünün mü, yoksa siyasi yönünün mü ağır bastığı incelenmektedir. Örgüte üye olma, örgütsel faaliyette bulunma, toplantı ve seminere katılma gibi sebepler yetersiz değerlendirilerek, terör örgütüne üyeliği gösterir aktif ve önemli katkısının bulunduğunun ispatı istenmektedir"

ERGEKONCULARA RET

EGM raporundaki saptamalar en son İnterpol Genel Sekreterliği'nin Ergenekon ve İrticayla Mücadele Planı davalarının firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Bedrettin Dalan ile eski Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşar hakkındaki Kırmızı Bülten taleplerini reddetmesiyle doğru çıkmıştı. İnterpol Genel Sekreterliği Türkiye'nin üç sanığın Kırmızı Bülten'le tüm dünyada aranması talebini, "gerekçelerin ikna edici olmadığı" bahanesiyle reddetmişti.

Bugün



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,479 µs