En Sıcak Konular

O krizde taraf değiliz

29 Aralık 2012 15:30 tsi
O krizde taraf değiliz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışmasının söz konusu olmadığını belirterek, ''Türkiye, Irak'ın kuzeyi ile merkezi Irak arasındaki sorunun tarafı olmayacaktır'' dedi.


     Bakan Yıldız, Ankara Sanayi Odası Konferans Salonu'nda Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen ''2012 yılı Dünya Enerji Görünümü Türkiye Tanıtımı'' toplantısına katıldı.
     Petrol, doğalgaz, kömür, nükleer ve yenilenebilir enerjinin yanında 6. yakıt türünün enerji verimliliği olduğunu belirten Yıldız, enerji verimliliği ile tasarrufunun sağlanması ve yediden yetmişe toplumun her bireyine anlatılmasını için ''Enerji Hanım'' projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
     En kolay finansmanın enerji verimliliğiyle alakalı finansman olduğunu savunan Bakan Yıldız, buradaki finansmanı verimsizliğin kendisinin sağladığını ve bu sayede kamu, özel sektör veya bireylerin hiçbirinin kaybeden olmayacağını dile getirdi.
    
     -Gelir Irak'ın tamamının olmalı-
   
     Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiye de değinen Bakan Yıldız, Irak'ın normalleşmesinin ülkenin petrol gelirlerinin artmasına bağlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Türkiye, Irak'ın kuzeyi ile merkezi Irak arasındaki sorunun tarafı olmayacak. Onların kendi içerisindeki yorumların da bir tarafı olmayacak. Türkiye üzerinden bunun çözülmesine biz çok sıcak bakmayız. Irak'ın bütünlüğü içerisinde bizim yorum yapmamız söz konusu olmaz yapmayız da. Türkiye Irak'ın iç işlerine karışmak gibi bir noktaya hiçbir zaman gelmez. Çünkü Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bunu çok güçlü savunuyoruz. İster kuzey ile ister güney alışveriş yapın oradaki gelir Irak'ın tamamınadır.''
     Türkiye'nin Irak'ı bir bütün görerek kuzeyine de güneyine de yatırım yaptığını belirten Yıldız, ''Venezuela'da Kolombiya'da petrol arama çalışmaları yürüten Türkiye'nin yanı başındaki Irak'a ilgisiz kalması düşünülemez. Hem yurt için de hem de yurt dışında arama çalışmalarımız devam edecek. Petrol ve doğalgazı mümkün olduğunca yerli kaynaklar haline getireceğiz'' dedi.
   
     -''Biz de 2071 yılında kapatmayı düşünüyoruz''-
   
     Almanya başta olmak üzere İtalya ve İsviçre'nin nükleer santrallerini kapatacakları yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Yıldız, bu açıklamaları samimi bulmadığını söyledi.
     Nükleer santrallerden vazgeçtiğini açıklayan Almanya'nın gerekçesinin nükleer teknoloji tehlikeli olarak görmesi olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldız, ''Peki neden 2013 değilde 2022'te vazgeçiyor. Çünkü belirlenen sürede o nükleer santraller ömrünü tamamlıyor. Yaşını doldurmuş santrallerden vazgeçmenin nükleerden vazgeçmek olmadığının bilinmesi gerekir. Ben de bunun üzerine ironi yaparak 'biz de nükleer santrallerimizi 2071 yılında kapatmayı düşünüyoruz' dedim. Çünkü bizim santrallerimizin süresi de o zaman doluyor. Bizim ayağı basan politikaları uygulamamız lazım. Ben nükleerin çok kuvvetli bir savunucusuyum ama şu anda yaşını doldurmuş 26 santral var ve bunların kapatılmasından yanayım. Bu santrallerin kapatılmasını nükleer santralden vazgeçmek şeklinde iç politika malzemesi olarak kullanmam tutarlı bir şey değil'' diye konuştu.
     Bakan Yıldız, Türkiye'nin nükleer santralleri Keban ya da Atatürk barajlarının yerine değil, ithal edilen doğalgazın yerine ikame edeceğini vurguladı. 

A.A.



Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,716 µs