En Sıcak Konular

Mali uçurumun kıyısından dönebilecekler mi?

29 Aralık 2012 09:27 tsi
Mali uçurumun kıyısından dönebilecekler mi? ABD Başkanı Barack Obama, Kongre liderleriyle ''mali uçurum'' üzerine yaptıkları toplantıyı ''iyi ve yapıcı bir görüşme'' olarak nitelendirerek, hala bu konuda bir sonuca varabileceklerine inandığını söyledi.


     Obama ayrıca, bu konuda, orta gelirli Amerikalıların vergi artışını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini sağlayan kendi temel önerisinin genel kurula getirilmesi halinde, Kongre'nin iki kanadından da onaylanacağına inandığını kaydetti.
     Obama, vergi artışları ve harcama kesintileri üzerine uzlaşmaya vararak ''mali uçurum''dan kaçınabilmek için, Kongre'nin iki kanadığının çoğunluk ve azınlık liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya gelmesinin ardından basın toplantı düzenledi.
     Obama, liderlerle yaptığı görüşmeyi ''yapıcı'' olarak değerlendirdi.
     İki aydır harcama kesintilerinin uygun biçimde sağlanması ve orta sınıf Amerikalıların vergi artışlarıyla karşılaşmaması için Kongre ile müzakere ettiğini belirten Obama, yıl sonuna kadar bir sonuca varabilecekleri noktasında hala iyimser olduğunu söyledi.
     Obama, sadece 4 gün içinde tüm Amerikalıların, vergi kesintilerine yönelik mevcut yasanın süresi dolduğundan vergilerinin ani artış göstereceğini ve dolayısıyla maaşlarının da azalacağını belirterek, bunun hem ekonomi, hem iş dünyası hem de vatandaşlar üzerinde kötü etkiler yaratacağını hatırlattı. Obama, ''Ama Kongre harekete geçerse, bu durumu önleyebilir'' diyerek, şu anki çıkmazın sorumluluğunu Kongre'ye yükledi.
     Zamanın kısıtlılığına dikkati çeken Obama, saatler içinde eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti.
     Obama, Amerikan halkının konuyu yakından izlediğini ve şimdiden sabrının çok azaldığını belirterek, ülkenin ekonomik büyüme gösterdiğini ama bunun devamı için siyasetçilerin de görevlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.
    
     -''Ya öneri getirin, ya benimkini oylayın'' resti...-
   
     Obama, Senato liderlerinden yarına kadar bir öneri ortaya koymalarını, yoksa ''temel unsurları içeren'' kendi öneri paketinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istedi.
     Obama, Noel tatilinden önce Kongre'den en azından orta gelirli vatandaşların vergilerinin artmasını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini ve genişletilmesini sağlayan bir düzenlemeyi acil geçirme çağrısı yapmış, en son toplantıda da bu öneriyi tekrarlamıştı.
     Kongre'nin iki kanadının da orta gelirli Amerikalıların vergilerinin yükselmesini istemediğini belirttiğini anımsatan Obama, o nedenle önerisinin, genel kurula getirilmesi halinde, Kongre'nin iki kanadından da onaylanacağına inandığını söyledi.
     Obama, her iki tarafın da istediğinin yüzde 100 gerçekleşemeyeceğini hatırlattı.
   
     -Ülke ''mali uçurum''a giderse ne olur--
   
     Beyaz Saray'daki toplantıya, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Meclis azınlık lideri Nancy Pelosi, Senato çoğunluk lideri Harry Reid ve Senato azınlık lideri Mitch McConnell katıldı.
     Bunun yanında Obama'nın kabinesinden, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Hazine Bakanı Timothy Geithner de toplantıda hazır bulundu.
     ''Mali uçurum'' konusundaki son haftalardaki gelişmelere bakıldığında, Obama Noel tatilinden önce Kongre'ye seslenerek en azından orta gelirli vatandaşların vergilerinin artmasını ve işsizlik maaşlarının verilememesi önleyen bir düzenlemeyi acil geçirme çağrısı yapmıştı.
     Buna karşın Boehner, yine Obama'nın kesinlikle karşı durduğu zenginlere yönelik vergi kesintisini de içeren bir düzenlemeyi Temsilciler Meclisi'ne getirme kararı almış, ancak kendi partisinden yeterli desteği alamamıştı.
     ABD'nin ''mali uçurum''a gitmesi halinde, ülke yeni bir ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya kalacak.
     Obama ve Kongre'nin anlaşamaması halinde, yeni yıl itibariyle, vergi kesintilerini de kapsayan önceki düzenlemenin süresi dolacağından, herkes için vergiler artacak. İşsizlik maaşı olan 5 milyon insanın yüzde 40'ı bu yardımları kaybedecek.
     Dolayısıyla, ABD ekonomisinin ''mali uçurum'' halinde, hem psikolojik hem de reel anlamda ''ciddi hasara uğraması'' bekleniyor ve işsizlik oranları yüzde 9,1'e fırlayabileceği yorumları yapılıyor. 

A.A.



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,362 µs