En Sıcak Konular

"Çöl Ayısı" öldü

29 Aralık 2012 09:22 tsi
ABD tarihinin en önemli komutanlarından biri olarak gösterilen Vietnam gazisi General Norman Schwarzkopf'un ölümü ABD'lileri yasa boğdu.

 Schwarzkopf'un kız kardeşi Ruth Barenbaum, kardeşinin emekliliğini geçirdiği Florida eyaletinin Tampa kentindeki evinde yaşamını yitirdiğini duyurdu. 1991 yılındaki Çöl Fırtınası Operasyonu'nda Saddam güçlerini işgal ettikleri Kuveyt'ten çıkaran ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun komutanı Schwarzkopf'un zatürree hastalığı nedeniyle yaşama veda ettiği kaydedildi.

SAATLER İÇİNDE SAVAŞ BİTİRDİ
Irak'ın kendisine ait petrolleri çaldığı iddiası ile ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal etmesi, Norman Schwarzkopf'un kariyerinde dönüm noktası oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı sonrası Suudi Arabistan ile diplomatik görüşmeler yapan usta komutan, birliklerini buraya konuşlandırdı. Tüm uyarı ve kararlara karşın Kuveyt'ten çekilmeyen Saddam'a karşı 28 ülke askeri birlik gönderdi. Schwarzkopf komutasında 540 binden fazla Amerikan askeri ve 200 bin müttefik kuvveti toplandı. Irak altyapısını çökertmeye yönelik düzenlenen 6 haftalık hava saldırıları sonrası 24 Şubat'ta kara harekatına başlandı. Komutasındaki askerlerle kara harekatına başlayan Schwarzkopf, 100 saat sonra Irak birliklerini Kuveyt'ten çıkardı. Ardından Irak'a girdi. Basra'nın güneyinde tutunmaya çalışan Cumhuriyet Muhafızlarını 27 Şubat'ta saf dışı bıraktı. 28 Şubat'ta da ateşkes ilan edildi. Bazı uzmanlar, 100 saatte sona eren savaşta Saddam Hüseyin'in ordusuna karşı ezici üstünlük sağlayan bu başarılı planı, askeri tarihin en önemli zaferlerinden biri olarak övmüştür.

BABASI DA ASKERDİ
ABD tarihinde önemli bir yer edinen Norman Schwarzkopf 24 Ağustos 1934'te New Jersey Eyaleti'nde bulunan Trenton'da dünyaya geldi. Babası eyalet polis teşkilatı kurucusu Albay H. Norman Schwarzkopf Sr. olan ünlü komutan, Şah döneminde İran'da bulundu. Babası İran polis teşkilatını eğitirken İran'da kalan Schwarzkopf, İsviçre, Almanya ve İtalya'da da eğitim aldı. Schwarzkopf babasının ayak izlerini takip ederek, West Point'ten mühendislik diploması ile mezun oldu. Kaliforniya Üniversitesi'nde füze mühendisliği yüksek lisansı yapan Çöl Ayısı, 1966'da gönüllü olarak Vietnam'a gitti. Schwarzkopf, ilk görevinde Güney Vietnamlı birliklere danışmanlık yaparken, ikinci kez tabur komutanı olarak kanlı savaştaki yerini aldı. Irak savaşındaki başarılarının ardından Genelkurmay Başkanlığı teklifini geri çeviren Schwarzkopf, emekli olarak Tampa kentine yerleşti. Üç çocuk babası Generalin 3 gümüş ve 3 bronz yıldızlı kahramanlık madalyası bulunuyordu. Schwarzkopf Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmişti.

BAŞKOMUTANI DA HASTANEDE YAS TUTUYOR
Birinci Körfez Savaşı sırasında ABD Başkanı olan George H.W. Bush ise Schwarzkopf'un ölüm haberini alınca kasım ayı sonundan beri rahatsızlığı tedavi gördüğü hastaneden açıklama yaptı. Baba Bush sözcüsü aracılığı ile "Gerçek bir Amerikan vatanseveri ve dönemin en iyi askeri lideri olan Schwarzkopf için yas tutuyoruz" dedi. Bush, "West Point Akademisi'nden yetişen General Schwarzkopf, özgürlüğümüzü savunan görev, hizmet ve ülke akidesinin somutlaşmış halidir ve en zorlu uluslararası krizlerde ulusumuza liderlik etmiştir. İyi bir insan ve iyi bir dosttu" dedi. Beyaz Saray'dan Başkan Barack Obama adına yapılan açıklamada ise başarılı komutanın ölümü ile gerçek bir Amerikalının kaybedildiği belirtildi. Obama, "Mirası vatanı için yaptığı hizmetlerden dolayı daha güvenli olarak sürecek" ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da, Shwarzkopf'un 35 yıllık hizmetlerinin "Ordu ve ülkede silinmez izler bırakmıştır" diye konuştu. Eski Dışişleri Bakanı Colin Powel ise Amerika'nın büyük bir vatansever ve askeri kaybettiğini duyurdu. Başarılı komutanı özleyeceğini kaydeden Powel, Schwarzkopf'un ülkeye hizmetinin unutulmayacağını kaydetti. 

Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,403 µs