En Sıcak Konular

İşte hükümetin yeni kürtaj politikası!

28 Aralık 2012 13:54 tsi
İşte hükümetin yeni kürtaj politikası! Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajla ilgili yapılan düzenlemenin sonuna gelindiğini söyledi.

Kürtaj tartışmalarında hükümetten geri adım! Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Mayıs ayındaki tartışmalarda 10 hafta sınırına karşı çıkmış, yasanın 1983 yılında tartışılmadan çıkarıldığını ve yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini söylemişti. Aradan 7 ay geçti ve Bakan Akdağ bu kez yasal düzenlemede 10 ay sınırının korunduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın kürtaj düzenlemesiyle ilgili sorularını cevapladı. Kürtaj konusunda çok önemli değişiklikler olmadığını, 10 hafta sınırının korunduğunu söyleyen Akdağ, anne ve çocuk sağlığıyla ilgili bazı düzenlemelerin gerekli olduğunu kaydetti. Akdağ şöyle konuştu:

"Zamanlar açısından önemli bir değişiklik olmadı. 10 haftaya kadar, annenin isteğe bağlı kürtajı söz konusuydu. Yine 10 ile 20 hafta arasında ise annenin sağlığını veya çocuğun hayatla bağdaşmayan ölçüde rahatsızlığının bulunmasi halinde, ya da annenin tecavüz gibi bir konuda mağduriyet söz konusu halinde serbestlik var. Bunlar devam edecek."

KÜRTAJ DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ DEĞİLDİR

Kürtajın doğum kontrol yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Akdağ, Türkiye'de ikinci ve üçüncü kürtaj sayısıyla sıklıkla karşılaşıldığını kaydetti. Kürtajın anne açısından büyük risk taşıdığını, bebek açısından da bir hayatın sonlandırıldığını söyleyen Akdağ, hastanelerde kürtaj yapmak istemeyen hekimlerin de bazı hakları bulunduğunu hatırlattı. Akdağ canlı yayında şunları söyledi:

"Kürtajın hem anne sağlığı açısından, ciddi sakıncaları var. Bebek açısından da bir cana mal olması nedeniyle son derece yanlış bir tutum. Ne yazıkki Türkiye'de ikinci ve üçüncü kürtajlarla sıklıklı karşılaşıyoruz. Kürtaja gelen aileler için danışmanlık sistemi kuracağız. Bir süre daha düşünmesi için fırsat vereceğiz.

İlk 10 haftada kürtaj olmak isteyen anne kadar bunu yapmak istemeyen hekimlerin de bir hakkı olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki vatandaşın sağlık hizmeti alması sağlanacak; ancak hekim de bu konuda hakkı vardır."

"ÇOK ÇOCUĞU DESTEKLİYORUZ"

Yapılan kürtajların mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Akdağ, bunun hukuki olarakta zorunlu olduğunu hatırlattı. Hekimin, 15 haftalık bir gebeliği sonlandırmasının suç olduğunu hatırlatan Akdağ şunları söyledi:

"Devlet hukuka bağlıdır böyle de olması gerekir. Elbette kürtaj ya da diğer sağlık hizmetleri için mutlaka belirli bir kayıt alınması gerekir. Siz bir hekim olarak, 15 haftalık bir gebeliği eğer sonlandırıyorsanız suçlu duruma düşersiniz. Kürtajı yapılmasıyla ilgili ya da şartlarıyla ilgili elbette bir kayıt yapmak zorundasınız. Bir hekim olarak ben böyle bir şeyi yapamam.

Bakanlık geniş biçimde çocuk planması konusunda yardımcı oluyor aile hekimlerimiz. Biz hükümet olarak ailelerin daha çok çocuk yapmasını istiyoruz. Türkiye'de çocuk sayısı azalırsa, bunların ne gibi sonuçları olduğunu, Avrupa ülkelerinden görüyoruz. Bunun anlamı ailelerin kendi çocuk sayısını planlamasını zorlaştırmak asla değil. Şimdi bir taraftan imkanı olanlar için bunu teşvik edersiniz, öbür taraftan da ailelere planlama konusunda yardımcı olursunuz. Bunlar birbirleriyle ters düşen hususlar değil." 

Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs