En Sıcak Konular

Senusi ve oğul Kaddafi'nin yargılanmaları başlıyor

28 Aralık 2012 13:43 tsi
Libya, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam ve eski İstihbarat Başkanı Abdullah Senusi'nin yargılamalarına bir ay içinde başlayacak.

Libya Başsavcılığı Sözcüsü Taha Bera, Seyfülislam Kaddafi ve Abdullah Senusi'nin yargılanmalarına bir ay içinde başlanacağını söyledi.

Bera yaptığı açıklamada, "Seyfülislam'ın yargılanmasının bu kadar geç kalmasının sebebi, Senusi'nin Seyfülislam'la ilgili önemli bilgilere sahip olması dolayısıyla beklenmesidir" dedi.

Seyfülislam'ın başkent Trablus'un batısında bulunan Zintan'da yargılanma ihtimali bulunduğunu ifade eden Bera, gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda, yargılamanın Zintan'da yapılmasının bir sorun olmayacağını kaydetti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Seyfülislam ve Senusi'nin kendisine teslim edilmesi yönündeki taleplerinin hatırlatılması üzerine Bera, "Libya'nın bu talebi yerine getirmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Libya yargısının Seyfülislam'ı ve Senusi'yi yargılayacak birikimi vardır" diye konuştu.

Libya yargısının eski Başbakan Bağdadi Mahmudi, eski İstihbarat Başkanı Ebu Zeyd Durde, eski Dışişleri Bakanı Abdulati Abidi, eski Meclis Başkanı Muhammed Zevi gibi Kaddafi döneminin önde gelen birçok ismini, usullere uygun yargıladığını söyleyen Bera, bu kişilerin anayasal haklarına riayet edildiğini, Seyfülislam ile Senusi için de aynı durumun geçerli olacağını dile getirdi.

"ESKİ YÖNETİCİLER TESLİM EDİLMEDİ"

Halen çeşitli ülkelerde yaşayan eski rejim yöneticilerinin durumuna da değinen Bera, "Mısır'da bulunan eski rejim yöneticilerinin teslimi için birçok defa resmi talepte bulunduk. Sözlü vaatler dışında herhangi fiili bir karşılık bulamadık" şeklinde konuştu.

Bera, eski rejimin yöneticilerinin Mısır'da bulunduğuna dair ellerinde kesin bilgiler olduğunu kaydederek, bu kişilerin Mısır devleti tarafından herhangi hukuki takibata uğratılmadığını, aksine Libya'ya zarar verdikleri kesin olduğu halde, önlerinin açıldığını iddia etti.

Kaddafi'nin Nijer ve Cezayir'de yaşayan ailesiyle ilgili olarak ise Bera, bu kişilerin Libya yargısına teslimi için, söz konusu ülkelerin dışişleri bakanlıkları vasıtasıyla resmi temaslarını sürdürdüklerini ve en kısa zamanda teslim almayı ümit ettiklerini aktardı.

Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs