En Sıcak Konular

Türkiye-İran ilişkisine reçete

26 Aralık 2012 08:16 tsi
Türkiye-İran ilişkisine reçete Mesaj yerine ulaşır mı?

Son dönemde İranlı bazı yetkililerin açıklamaları, Türkiye cephesinde tepki çekmişti. Çözüm önerisi, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanperest'ten geldi: Ortadoğu ile ilgili gerçekler Ortadoğu ülkelerinin kendi basın kuruluşları aracılığıyla aktarılmalı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Kamu Diplomasisi Merkezi Başkanı Ramin Mehmanperest, Ankara'da.

Ziyareti iki ay önce kararlaştırılan Mehmanperest, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile görüştü.

Mehmanperest'e, Türk tarafının, ''İranlı üst düzey yetkililer tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlığın'' ilettiği belirtilirken, İranlı yetkili de konuyla ilgili konuştu.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinde gazetecilerle bir araya gelen Mehmanperest, bölge ülkelerindeki gerçeklerin olması gerektiği gibi yansıtılmadığını savundu ve Ortadoğu ile ilgili gerçeklerin Ortadoğu ülkelerinin kendi basın kuruluşları aracılığıyla aktarılması gerektiğini söyledi.

Mehmanparast, ''Çeşitli basın kuruluşları halkımız ve yetkililerle ilgili haberler yapmıştır. Bu haberleri yaparken de yeteri özen gösterilmemiştir. İki ülke arasındaki yetkililerin farklı görüş açıları olmuştur. Bu da iki ülke kamuoyu arasında hassasiyet uyandırmıştır. Eğer ülkelerimizdeki basın kuruluşları daha fazla ilgi gösterirse kamuoyundaki soru işaretlerinin cevaplarını direkt olarak alırlar'' diye konuştu.

PATRİOTLAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mehmanparast, bir gazetecinin ''İran ile Türkiye arasında Patriotlar konusunda uzlaşmaya varabildiniz mi '' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bölgede istikrarı sağlamak istiyoruz. Bu tüm bölge ülkelerinin çıkarınadır. Batılı ülkelerin bölgede bulunmalarını da tereddütle karşılıyoruz. Batılıların askeri varlıkları bölgedeki istikrarsızlığa neden olmaktadır. Bu da halkımızın zararına olmaktadır. Batılı ülkelerin öncelikli hedefi siyonizm rejimini kollamaktır. Dolayısıyla bölge ülkelerinde askeri müdahale için bahane arıyorlar.

Bölge dışı bölgelerin varlığına ihtiyaç yoktur. Bölgedeki krizleri çözmek için birbirimizin yardımına ihtiyaç vardır. Suriye halkı kendi geleceğini seçimle belirmelidir. Halkımızın askeri müdahaleye karşı olan hassasiyeti görüşmelerimizde vurgulanmıştır.''

TERÖR
 
Türk yetkililerin İran'ın tutumuyla ilgili eleştirileri olduğuna ilişkin bir soru üzerine Mehmanparast, şöyle konuştu:

''Bu durum, İran kamuoyunu da etkiledi. Bu gündeme gelen sorunları biz görüşmelerimizde konuştuk. Bu konuda iki ayrı problem olabilir.

Birincisi belki böyle bir konuşma olmamıştır ya da basın bu konuşmanın kaynağını göstermemiştir. İkincisi de konuşmanın yanlış bir şekilde değerlendirilmiş olması ve kamuoyunda yanlış etki bırakması problemidir. Biz bunu söylediğimizde Türk makamları bu şekilde söylenmemiş olduğunu söylediler, açık olmadığını söylediler. Bazı Türk dostlarımız da bazıları kendi şahsi görüşlerini beyan etmiş olabileceklerini söylediler.

Bilhassa PKK terör örgütünü İran'la bağlantı halinde olduğuna dair görüşler var. Biz her şekilde terörizmi mahkum ediyoruz. Terör gruplarıyla mücadelede biz Türkiye'nin yanındayız. Ortak işbirliği programımız devam etmektedir. Türk makamları da bunu vurgulamışlardır.''

SURİYE

İran'ın Suriye krizi için önerdiği programa da değinen Mehmanparast, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Hem biz hem de Türkiye bu sorunu çözmeyi amaçlıyoruz. Belki sorunu çözme yollarında farklı bakış açısına sahip olabiliriz. Ama yapmış olduğumuz müzakerelerde önemli birçok ortak nokta vardır. Bizce öncelikli olarak çatışmaların durdurulması gerekmektedir. Bu çatışmalardan en çok halk etkileniyor. Suriye halkının isteklerini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.

Suriye halkının ne istediğini anlamak için çoğunluğun katılımının sağlanması gerekiyor. Muhalifler adı altında birçok grup bulunuyor. Her biri de halkın çoğunluğunun desteğine sahip olduğunu düşünüyor. Silahlı gruplar kaç kişiden oluşuyor 50 bin mi, 100 bin mi, 200 bin mi? Daha fazla değiller. Suriye'nin nüfus 20 milyondur. Dolayısıyla sağlıklı bir seçim gerekiyor. Suriye halkının kendi kararını alması için Türkiye ve İran, destek olmalı.''

ABD AMBARGOSU

''Bizim nükleer çalışmalarımız 10 yıldır gündemde ama ABD bize 32 yıldır ambargo uyguluyor. Nükleer çalışmalar bahanedir. Onlar İran'daki İslami devrimden rahatsızlar. Ambargonun halkımızın desteğini keseceğini düşünüyor ama yanılıyorlar. Dünyadaki gelişmiş bilim dalları arasında 10 ülke içindeyiz. Bize uyguladıkları ambargonun son aşaması petrolümüze yöneliktir. Ayrıca bankacılık konusunda da ambargo var. Bildiğiniz gibi uygulanabilecek en üst düzey ambargo budur.

Halkımız tehdidi fırsata çevirmeyi öğrenmiştir. Petrol ambargosu konusunda da böyle oldu. Ülkemizin petrol bağımlılığını ortadan kaldırma çabalarımız devam ediyor. Petrol gelirlerine olan bağılılık yüzde 42'dir. Bu gelecek yıl için yüzde 30'a inecek. Birkaç yıl sonra petrol gelirlerine bağlılık tamamen ortadan kalkacaktır.

TÜRKİYE İLE İHRACAT

Türkiye ile ticari ilişkilerimiz 2011 yılında 16 milyar dolardı. 2012'nin ilk 10 ayında ise 19,6 milyar dolara yükseldi. Amacımız 2015 yılında bunun 30 milyar dolara yükselmesidir. Potansiyele baktığımızda bunun olacağına inanıyorum.

150 yıl daha petrol ve doğalgaz ihracatımız devam edecektir. Dünyada uzun vadede enerji temini için güvenilir birkaç ülkeden biriyiz. İran'ı enerji konusunda dışlamak mümkün değildir. Türkiye ile ihracatımız konusunda fiyat konusunda kısa sürede anlaşacağız.''

ntvmsnbc



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,733 µs