En Sıcak Konular

G. Afrika, Mavi Marmara'yı soruşturacak

25 Aralık 2012 13:33 tsi
Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 2010'da Mavi Marmara'ya düzenlediği saldırıyı soruşturacak...

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), İsrail'in 2010 yılında insani yardım gemisi Mavi Marmara'ya düzenlediği saldırıyla ilgili Güney Afrika Cumhuriyeti'nde soruşturma başlatıldığını bildirdi.

İHH'dan yapılan açıklamaya göre, Mavi Marmara gemisi katılımcıları arasında bulunan Güney Afrika vatandaşı Cape Town'lu gazeteci Gadija Davids'in saldırının ardından Ocak 2011'de avukatları aracılığıyla Güney Afrika Polis Teşkilatı ve Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı'na yaptığı cezai soruşturma talebi değerlendirildi.

Değerlendirmenin ardından Davids'in avukatları, Güney Afrika'nın Öncelikli Suçlar Dava Birimi (PCLU), Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı ve Güney Afrika Polis Teşkilatı'nın (SAPS) resmi olarak saldırıyı inceleme ve soruşturma kararı aldığını duyurdu.

Özgürlük Filosu ve Gazze Şeridi'ne götürülecek yardımlarla ilgili haber yapmak ve Gazzeliler ile röportajlar gerçekleştirmek üzere filoya katılan 1985 doğumlu Gadija Davids alınan karardan memnuniyetini, ''Bu gelişmeler Güney Afrika'nın insan haklarını koruma konusunda vermiş olduğu taahhüde inancımı ve güvenimi arttırdı'' sözleriyle anlattı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Davids'in avukatlarından Ziyaad Patel ise Davids ve beraberindeki diğer sivillerin İsrail tarafından insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıkları, bu durumun Roma Statüsü 1. Bölüm'e göre insanlığa karşı işlenmiş bir suç, Roma Statüsü 3. Bölüm'e göre de savaş suçu olduğunu belirtti.

Patel, müvekkilinin ellerinin plastik kablo ile bağlandığı, saatlerce güneşin altında oturtulduğu, İsrail hapishanesine atıldığı ve Güney Afrika konsolosluk desteği almasının engellendiğini aktardı.
Mavi Marmara saldırısına ilişkin, 27 Eylül 2010 tarihinde, Birleşmiş Milletler tarafından bir olay inceleme raporu hazırlandığını bildiren Patel, şunları kaydetti:

''BM raporuna göre İsrail kuvvetleri Mavi Marmara yardım gemisine yönelik gerçekleştirdikleri saldırı sırasında ve sonrasında uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Raporda şu şekilde geçmektedir; İsrail askerlerinin ve İsrailli diğer yetkililerin filo yolcularına davranış biçimleri durumla orantısız olmakla kalmamış, aynı zamanda tamamen gereksiz ve inanılmayacak ölçüde şiddet içermiş, kabul edilemez düzeyde bir gaddarlık sergilenmiştir. Bu tür bir muamele biçiminin güvenlik gerekçesiyle ya da başka bir gerekçeyle meşrulaştırılması veya savunulması mümkün değildir. Bu davranışlar, insan hakları hukukunu ve uluslararası insani hukuku ciddi şekilde ihlal etmiştir.''(Ajanslar)



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,206 µs