En Sıcak Konular

Barajda su bitti, elektrik üretimi durdu

22 Temmuz 2007 12:06 tsi
AYDIN'ın Bozdoğan İlçesi'nde bulunan Kemer Barajı'nda sadece 10 günlük su kaldığı bildirildi. Aydın ve çevresinde binlerce dönüm araziye hayat veren Büyük Menderes Nehri'nin kuruması, barajdaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle Kemer'de elektrik üreti

Yağış olmadığı taktirde başta pamuk ve mısır olmak üzere çeşitli ürünlerin bulunduğu geniş ovaların Ağustos ayında kavrulacağı belirtildi.

Kuraklık nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nin kuruması, Aydın, Koçarlı, Söke, Germencik Ovaları'ndaki ürünün bir damla suya hasret kalması üzerine, Kemer'den nehre su verilerek sıkıntı giderilmeye çalışılırken, bölgeyi zor bir Ağustos'un beklediği belirtildi. Kemer'de 58 milyon metreküp su kaldığı, bunun da bölgenin ancak 10 günlük sulama suyu ihtiyacını karşılamaya yeteceği bildirildi. Kemer Barajı'ndan yüksek debide su bırakıldığını söyleyen Bozdoğan Ovası Sulama Birliği Başkanı Tümer Apaydın, şöyle dedi:

“Kış ve bahar mevsimi kurak geçince Büyük Menderes Nehri tamamen kurudu. 25 Haziran tarihinde barajdan bırakılan suyun da yüzde 50'lilik bölümü Menderes Nehri yatağı ve betonlanmamış toprak kanallarda yok oldu. Bozdoğan'da hiç sulanmamış araziler var. Su akarken bazı üreticilerimizde ürünü yandığı için müdahale ediyor ve arazisini suluyor. DSİ, jandarma güçleri ve sulama birliği ekipleri bu duruma müdahale ederek izinsiz açılan kapakları kapatıyor. Düşünüldüğü gibi Akçay'dan akan su kesinlikle yağmalanmıyor. Barajdan bırakılan suyun debisi çok yüksek. Baraj kapağı kapatılmadığı için de su hızla azalıyor. Barajda kalan su miktarı 58 milyon metreküp. Bu nedenle barajda 10 günlük su kaldı. Akan suyun bir damlası bile en iyi şekilde değerlendirilmeli.”

Barajda 3 ay öncesine kadar 230 milyon metreküp su bulunduğunu anlatan Apaydın, “Kemer Barajı, sadece sulama alanında değil elektrik üretiminde de faaliyet gösteriyor. Fakat barajdaki su seviyesinin düşmesiyle Kemer Barajı'nda elektrik üretimi ilk kez tamamen devre dışı kaldı” diye konuştu.

Yenipazar Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Zafer Savcı da ilçesinde zaman zaman sıkıntı yaşanmasına rağmen sulamanın devam ettiğini söyledi. Savcı, çiftçiyi bekleyen susuz günlerin uyarısını yaptı. Savcı, “Her şeyden önce DSİ'ye teşekkür etmeliyiz. Çünkü son 4 yıldan bu yana Menderes Nehir yatağında ıslah çalışması yapılıyor. Bu yapılmasaydı yüksek debide su bırakılamayacağı için Aydın ve Söke'ye su geç ulaşacaktı. Menderes yatağı derinleştirildi ve yanları genişletildi. Fakat bu yıl kuraklık var. Bana göre barajda sadece bir haftalık su kaldı. Ağustos ayında bu kanaldan sulama yapılamaz” dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek Söke Ovası'nda 320 bin dönüm arazinin son 3 gündür 80 bin dönümünü sulayabildiklerini ve suyun bitmesiyle Söke ovasında tehlike çanlarının çalacağını söyledi.

Bozdoğan'daki Kemer Barajı'ndan bırakılan sular Akçay'dan Menderes Nehri'ne ulaşıyor, buradan da Yenipazar, Sultanhisar, Aydın ve Koçarlı ovalarından geçerek Söke Dalyan mevkiinde Ege Denizi'ne dökülüyor.

hürriyet



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs