iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Rus-İsrail işbirliğinde Göktürk boyutu!

25 Aralık 2012 11:02 tsi
Rus-İsrail işbirliğinde Göktürk boyutu! Gökyüzünde kim kimin avucunda? iyibilgi özel

Rusya'nın önde gelen  bilim insanlarından biri olan Herbert Yefremov, Rossiyskaya Gazeta'ya verdiği demeçte Rusların uzay gücüne dair bir mülakat vererek, önemli açıklamalarda bulundu. Roket tasarımı ve uzay araçları konusunda uzman olan 79 yaşındaki Yefremov'a göre Rusya'nın kısa zamanda çözülmesi gereken önemli sorunları var. Bunların başında iletişim ve gözlem teknolojileri açısından Rusların çağın hayli gerisinde kalması geliyor. Röportajın bir yerinde Yefremov'a Mars ve Ay ile ilgili ne düşündüğü soruluyor, o da Rusya'nın Mars ve Ay gibi hedeflerden önce daha acil ve pratik sorunları olduğunu, Gürcistan savaşı sırasında Rus gözlem uydularının doğru düzgün çalışmadığı, havadan uçakla alınan görüntülerde de sorun olduğunu belirtiyor ve ekliyor "2008'deki Gürcistan savaşında Gürcistan'a ait uydu görüntülerini İsrail'den aldığımızı herkes biliyor"

Eğer bu iddia doğruysa, İsrail ve Rusya arasındaki askeri işbirliğinin boyutlarını tekrar düşünmekte fayda var. İki ülkenin askeri alanda ne kadar derin bir işbirliğine sahip olduğunu, Wikileaks yazışmalarında görmüştük. Stratfor isimli özel Amerikan istihbarat kurumu yetkililerinin elektronik posta yazışmalarını yayınlayan Wikileaks, Rusya ve İsrail'in gizli askeri işbirliği yaptığını iddia etmişti. Yazışmalara göre, İsrail daha önce Gürcistan'a sattığı insansız hava aracı (İHA) sistemlerinin gizli kodunu Moskova'ya aktarmış. Ve bunun karşılığında da Rusya, daha önce İran'a sattığı Tor-M1 tipli füzesavar sistemlerinin gizli kodunu İsrail'e vermiş. Bunun üzerine şimdi bir de uzaydan gözlem konusunda ciddi bir paylaşım eklendi. Kimbilir daha bilmediğimiz ne paylaşımlar var...

Rusya gibi bir güç, savaş sırasında burnunun dibindeki bir ülkeyi gözlemlemek için İsrail'den yardım alıyorsa, Türkiye adına buradan çıkarılacak bir kaç ders olabilir.

1- Suriye sınırında uçuş yapan F-4 Türk jetinin 22 Haziran'da düşürülmesinin ardından üst düzey bir Rus askeri yetkili, "Hem Suriye hem de Türkiye hava sahasını görebiliyoruz. Türkiye avucumuzun içi gibi" demişti. Yukarıdaki bilgi ışığında şu soruyu sormak isteriz: "Avucumuzun içi gibi..." derken kimin avucu? Rusya'nın mı İsrail'in mi?

2- Rusya-İsrail askeri işbirliği, Türkiye'yi şimdiye kadar hangi alanlarda etkiledi?

3- Türkiye'nin kendi askeri gözlem uydusunu fırlatma konusunda Çin'i tercih etmesinin ekonomik sebepleri dışında bir nedeni olabilir mi?

4- Rusya, ABDve NATO'ya ait Patriot savunma sisteminin gizli kodunu İsrail'den ister mi? Diyelim istedi, Türkiye'den önce topraklarında Patriot bulunan İsrail'in bu kodlara erişimi var mı?

Türkiye ve Rusya ilişkileri tarihi zirvesini keşfederken, anlaşılan o ki İsrail ve Rusya, tarihi zirvelerini çoktan yaşamaya başlamış.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs