En Sıcak Konular

Bağış: Kaşınanları kaşıyoruz

25 Aralık 2012 09:06 tsi
Bağış: Kaşınanları kaşıyoruz Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış TRT Haber’de yayınlanan "Neler Oluyor?" programında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in sorularını cevapladı.
 
Kıbrıs sorunu için "çapraz müzakere" önerisine, kabineden ilk tepki Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'tan geldi.
 
Egemen Bağış, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın, "çapraz müzakere" önerisini de ilk kez TRT Haber'de değerlendirdi.
 
Bağış, "Biz daha çok 4’lünün bir araya gelmesinden yanayız niye yarım yamalak oluyor gerekirse görüşülür kimseden çekinmeyiz. Önce Yunanistan'ın cevabını görelim onlar KKTC ile görüşebilecekse bizim sıkıntımız olmaz. Rum Kesimi’nde şubatta seçim var kim seçilecek tavrı ne olacak bakalım gerekli değerlendirmeleri yaparız" dedi.
 
Türkiye İçin AB Bitti mi?
 
"AB insanlık tarihinin en kapsamlı projesidir. AB ülkelerinde yaşayan 5 milyon vatandaşımız var. Onun için bizim AB ile yandı bitti kül oldu psikolojine kaptırmadan, bu kıtasal projeyi küreselleştirme gibi bir süreçte bize düşen görev var. AB kurulduğundan beri kıtada bir daha savaş yaşanmamış. Bu yüzden Türkiye’nin oraya katılımı bu kıtasal projeyi küreselleştirecektir."
 
"Kaşınanları Kaşıyoruz"

 
Bağış, AB’ye karşı dik duruş, kafa tutma ya da "Girmezsek girmeyiz duruşu mu?" sorusunu ise şöyle cevapladı:
 
"Kesinlikle değil. Biz AB’de herkese kafa tutmuyoruz. Avrupa Birliği'nde tabiri caizse kaşınanları kaşıyoruz. Şimdi birisi gelip sizin değerlerinize hakaret ediyorsa, size küfretmeye kalkıyorsa, sizin peygamberinize hakaret eden bir karikatürü vermeye kalkıyorsa onu benim almam doğru değil. Onu kendisinin münasip bir şekilde değerlendirmesi daha doğru. Onu da kendisine söylemek lazım. Ama Türkiye’nin kıymetini bilen, hak ettiği saygıyı gösterenlerle de bizim karşılıklı muhabbetimiz var. Acaba Türkiye çok mu sert diyorlar. Türkiye sert değil. Türkiye’nin dik duruşu bazılarına sert çarpıyor. Ama adamına göre, ortamına göre, kişisine göre hareket ediyoruz”
 
İmtiyazlı Ortaklık Önerisi Neden Artık Gündeme Gelmiyor?
 
“Almanya eskiden Türkiye için imtiyazlı ortaklığı gündeme getiriyordu. Ama artık bu konuyu hiç konuşmuyorlar. Çünkü artık İngiltere kendileri için imtiyazlı ortaklık istemeye başladı. Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerirsek İngiltere de aynısını isteyebilir diye artık gündeme getirmiyorlar.”
 
“Her Önüme Gelen Kağıdı İmzalasaydım Çok Fasıl Açardım”
 
"Sırf fasıl açmak için ekonomiyi riske atmam. Her önüme gelen kağıdı imzalasaydım çok fasıl açardım. Aklı evvel ana muhalefet eleştiriyor neden çok açılmadı diye, Türkiye’nin hakkını koruduğumuz için az fasıl açıldı. Rumların şımarık tavırları nedeni ile engellenen fasıllar var. Enerji faslını engelliyorlar kimin ekmeğine yağ sürüyor? İyi görmesi lazım Avrupa Birliği'nin"
 
“Enerjide Markalaşacağız”
 
“Türkiye’de nasıl kahve yetişmiyor ama tüm dünyada Türk kahvesi çok seviliyor ve bir markaysa benzer bir şeyi enerjide de yapmaya çalışacağız. Enerjide markalaşacağız”
 
Vize Muafiyeti
 
“Hangi ülke ile görüşsek bize vize kolaylığa öneriyorlar. Biz vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz. Bizim vatandaşlarımız serbestçe Avrupa’ya gidebilmelidir. Biz Türkiye’yi daha müreffeh bir ülke haline getirelim. Vizeler zaten kalkacaktır. ”
 
Türk Vatandaşları, Almanya, Hollanda ve Danimarka'ya Vizesiz Seyahat Edebilecek mi?
 
"Tavsiye etmiyorum. Vize muafiyet belgesi gibi bir şey icat ettiler. Vize muafiyet belgesi almak vize almaktan çok daha zor."
 
Bağış, vize muafiyeti sürecinde, Avrupa Birliği ile bir yol haritası izleneceğini hatırlattı.
 
Egemen Bağış "Perşembe İçişleri ve Dışişleri Bakanlarımız ile yol haritasının üzerinden geçeceğiz bir noktaya gelirsek gerekli adımları atacağız gelemezsek yok arkadaş diyeceğiz" dedi.
 
AB Fonları ile Eğitim
 

Bu yıl içinde 61 bin kişinin, Avrupa Birliği fonları ile Avrupa'da eğitim aldığını hatırlatan Bağış, 2013 hedefini 70 bin kişi olarak açıkladı ve ilgilenenlerin ulusal ajansın ua.gov.tr adresinden bilgi alabileceğini söyledi.
 
Belediye Başkanlığına Aday Olacak mı?
 
Siyasi kariyerine yönelik planları hakkında ipucu veren Egemen Bağış; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup olmayacağı sorusunu da cevaplandırdı.
 
Bağış,"Siyaset yapmak için sadece milletvekili olmak şart değil. Bir yerel yönetimde de hizmet edilebileceğini gösterebileceğime inanıyorum, gerisine kısmet diyorum. Partim eğer bir yerde ihtiyaç duyarsa neden olmasın?" dedi.

trthaber


Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs