En Sıcak Konular

İkinci görüşmeden de sonuç alamadı

25 Aralık 2012 08:13 tsi
İkinci görüşmeden de sonuç alamadı Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye özel temcilcisi Lahdar Brahimi, dün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi.

Brahimi, ‘Suriye’deki durumun hala endişe verici olduğunu’ ifade etti.

Suriye’de 21 aydır devam eden ve sona ermekten çok uzak olan çatışmalar, daha fazla insanın hayatına mal olurken, BM’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi çözüm arayışlarına devam ediyor. Brahimi, Suriye’deki iç savaşın sonlandırılması adına Devlet Başkanı Esad ile bir araya gelirken, görüşmenin ardından iyimser olmaktan uzak ifadeler kullandı.

Brahimi, “Devlet Başkanı Esad ile gelecekte atılabilecek adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunduk... Esad bana yaşanan olayları kendi gözünde nasıl gördüğünü anlattı. Ben de kendisine Suriye dışında bulunduğum temaslardan bahsettim. Suriye halkını yaşanan krizden kurtarmak için atılabilecek uygun adımları kendisine ilettim” dedi.

Brahimi, “Suriye’deki durum hala endişe verici. Tüm tarafların Suriye halkının arzuladığı çözümü kucaklamasını umuyoruz” dedi.

Şam’a dün gerçekleştirdiği ziyaretin dışında, Brahimi Suriye’deki ilk görüşmesini Ağustos yapmıştı. Brahimi, Ekim ayından Esad rejimine bağlı kuvvetlerle muhalifler arasında bir ateşkes sağlamayı başarmış, ancak ateşkes birkaç saat içinde yerini çatışmalara bırakmıştı.

RUSYA’DAN İDDİALARA YANIT

Rusya Savunma Bakanlığı, Brahimi’nin Şam’da bulunduğu saatlerde açıklama yaparak, Esad rejimine yardımcı olması için komando birlikleri, hava savunma sistemleri ve askeri donanım gönderildiği iddiasını reddetti.

Savunma Bakanı Anatoli Antonov, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, “Suriye’ye komando veya savaş gemisi göndermek konusunda bir karar alınmış değil” ifadesini kullandı. Hava savunma sistemlerinin de Esad rejimine gönderildiği iddiasının asılsız olduğunu belirten Antonov, “Tüm bunlar içi boş medya spekülasyonları” yorumunu yaptı.

RIA Novosti bu açıklamaya rağmen Rusya’nın Karadeniz filosunda yer alan Azov ve Nikolai Filchenkov gemilerinin, Rusya’ya ait donanma üssü bulunan Suriye’nin Tartus limanına gittiklerini, gemilerin yolculuk sırasında koruma sağlamaları için deniz piyadeleri taşıdığını belirtti.

Rusya Dişleri Bakanı Alexander Lukashevich, dün yaptığı açıklamada Suriye’deki Rus vatandaşlarını tahliye etmek için planları bulunduğunu söylemişti.

SURİYE KAN GÖLÜ

Suriye’deki çatışmalar her gün daha çok insanın ölümüne neden olurken, aktivistler son iki ayda ölen kişi sayısının 4 bin olduğunu belirtti. Pazartesi günü yaşanan şiddet olaylarında ise 21’i çocuk olmak üzere 156 Suriyelinin öldüğü ifade edildi.

Suriye’nin batısındaki Halfaya kentinde Pazar akşamı düzenlenen hava saldırısında bir fırın vurulmuş ve sırada bekleyen 100’den fazla kişinin öldüğü bildirilmişti. Muhalifler, saldırının Esad rejimine bağlı savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğini öne sürmüştü.

ntvmsnbc

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,975 µs