En Sıcak Konular

Bush’tan sözde işkence yasağı

22 Temmuz 2007 11:45 tsi
Bush’tan sözde işkence yasağı   
ABD Başkanı Bush, CIA’nın, terör zanlılarını sorgularken zalim ve insanlık dışı yöntemler kullanmasını yasakladı. Ancak son derece muğlak ifadeler kullanılan talimatname, insan hakkı savunucularını memnun etmedi.

BAŞKANLIK talimatnamesinde, CIA’in şüpheliyi konuşturmak için kullandığı iddia edilen cinsel yöntemler yasaklandı. Talimatnamenin, mesela su tahtası gibi insanda boğulma duygusu yaratan bir yöntemi veya şüphelinin uyutulmamasını yasaklayıp yasaklamadığı açık değil.

ABDBaşkanı George W. Bush, CIA’nın şüpheli kişileri konuşturmak için neler yapabileceğine ilişkin uygulamaları kamuoyuna açıklamadı. Sadece Cumhuriyetçi Parti’den üç senatöre konuyla ilgili bilgi verildiği, fakat bu üç senatörün de bazı sorunlarına hala cevap bekledikleri ifade edildi. İnsan Hakları İzleme kuruluşu, talimatnamenin "gizlilik derecesi" taşıyan bölümlerinin "kilit önemde" olduğunu açıklayarak, "Kamuoyundan bu konuda Başkan’a güven duyulması isteniyor. Ancak, son birkaç yılın deneyimleri ışığında, çok kişi için bu mümkün değil" dedi. Beyaz Saray ise, CIA görevlilerinin herhangi bir yasal sorunla karşılaşmadan işlerini yapabilmesi gerektiğini belirterek bunu terörle mücadelede bir şart olarak görüyor.

CHENEY BİR GÜNLÜK BAŞKAN

Bu arada dün kolonoskopi geçiren Bush, operasyon süresince anestezi uygulandığı için anayasa gereği yetkilerini birkaç saat için Başkan Yardımcısı Dick Cheney’ye devretti. Bush, operasyondan iki saat sonra görevine döndü. Camp David’deki operasyon sırasında doktorlar Bush’tan 5 küçük polip alırken, polipler tahlile gönderildi. Beyaz Saray, alınan poliplerin hiçbirinin "endişe verici görünmediğini" kaydetti. Kolonoskopi kalinbağırsağın bir bölümü olan kolonda kanser veya kanser öncesi beliren polip denilen oluşumların var olup olmadığının belirlenmesi için yapılıyor.
 
hürriyet



Bu haber 175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs