En Sıcak Konular

Yeni anayasaya ''evet'' dedi

23 Aralık 2012 09:18 tsi
Yeni anayasaya ''evet'' dedi Mısır'daki referandumun ikinci ve son aşamasında sonuçlar, halkın yeni anayasaya 'evet' dediğini gösteriyor.

Mısır'da 15 Aralık'ta ilk aşaması düzenlenen anayasa referandumunun ikincisi aşaması tamamlandı. Resmi olmayan verilere göre tüm sandıklar açıldı. Oyların yüzde 71'inin "evet", yüzde 29'unun "hayır" olduğu bildirildi. Oy sayma işleminin tamamlandığı ülkede seçmenlerden 5 milyon 920 bin 713'ü (yüzde 71'i) yeni anayasaya "evet" derken, 2 milyon 427 bin 693 (yüzde 29) kişi "hayır" oyu kullandı.

İki aşamanın resmi olmayan toplam sonucuna göre Mısır halkının yüzde 64'ü yeni anayasaya "evet" derken, yüzde 36'lık kesim seçimlerde "hayır" oyu verdi. İki aşamada tamamlanan referandumda toplam 10 milyon 655 bin 332 Mısırlı "evet", 6 milyon 29 bin 617 kişi "hayır" oyu kullandı.

17 ilde yapılan referanduma, 104 seçim merkezinde 6 bin 724 sandıkta 7 bin 291 yargı mensubu gözlemci olarak katıldı.

Referandumun başkent Kahire ve İskenderiye dahil 10 ilde yapılan ilk aşamasında "evet" oyu verenlerin oranı yüzde 56,5, "hayır" oyu verenlerin oranı ise yüzde 43,5 olmuştu.

Bazı yargıçların anayasa referandumunu denetlemeyi reddetmesi nedeniyle iki aşamada düzenlenen referandumun son aşamasının da tamamlanmasıyla, iki aşamanın kesin sonuçları birleştirilerek nihai sonuç resmen açıklanacak.
 
Şura üyeleri atandı
 
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 12'sinin parlamentoda temsilcisi bulunmayan 17 parti kadrosundan ve gerisinin de Mısır'ın önde gelen simalarından seçilen 90 yeni ismin Şura Meclisi'ne üye olarak atandığını açıkladı.

Halk Meclisi'nin feshedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nin kararı gereğince yasama yetkisi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'de bulunuyor. Yeni anayasanın onaylanması halinde ise yasama yetkisi Şura Meclisi'ne geçecek. Şura Meclisi'nin 3'te biri olan 90 üyeyi ise Cumhurbaşkanı Mursi atıyor.

aa


Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs