En Sıcak Konular

Eski milletvekillerinin yargılanmasına başlandı

21 Aralık 2012 17:53 tsi
Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı davanın gizli tanıklarına 'rüşvet vermek', 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'adil yargılanmayı etkilemek' iddiasıyla haklarında ayrı ayrı dava

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, CHP eski Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe ile avukatı katıldı. 

 

Duruşmada ifade veren Tınaztepe, savcılıktaki ifadesini tekrar ettiğini, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, beraatine karar verilmesini istedi. 

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın sorularını yanıtlayan Tınaztepe, şöyle devam etti: 

'Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı davada gizli tanık oldukları öne sürülen 'Munzur' ve 'Fırat' adlı kişilerle bir arkadaşın aracılığıyla Ankara'da bir restoranda bir araya gelerek yemek yedik. Ancak yemekte böyle iddia edildiği gibi gizli tanıklara 100 bin TL rüşvet verme ve onları televizyonlara çıkarma gibi vaatlerde bulunmadım. Bu iddialar tamamen asılsızdır. Görüşmede, gizli tanıklar bana baskı altında ifadelerinin alındığını belirtip, ifadelerini değiştirmek istediklerini söyledi. Ben de onlara 'pişman olacağınız bir işi yapmamanız gerekirdi, sizin bileceğiniz bir konu. Mahkemede gerekli ifadenizi verirsiniz' dedim. Görüşmenin ardından otelden ayrıldım.' 

Tınaztepe'nin avukatı ise müvekkilinin o dönemde CHP Erzincan milletvekili olduğunu, olayı araştırması için CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirildiğini anımsatarak, bazı gizli tanıkların Tınaztepe ile görüştüklerini, ancak kendilerine herhangi bir rüşvet veya baskı yapma gibi fiillerde bulunmadığını söyledi. 

CHP eski İzmir Milletvekili Ersin'in davası

Haklarında ayrı dava açıldığı için aynı mahkemede daha sonra CHP eski İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in yargılanması yapıldı. 
Duruşmada tutuksuz yargılan Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasında gizli tanıklar 'Munzur' ve 'Fırat' ile görüşerek onlara ifadelerini geri çekmeleri karşılığında 100 bin TL rüşvet vermek ve 'silahlı terör örgütüne üye olmadan yardım etmek' iddiasıyla hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen Ersin ile avukatı hazır bulundu. 

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, kimlik tespitinin ardından Ersin'e iddianameyi okuyup okumadığını sordu. Ersin'in iddianameyi okuduğunu söylemesi üzerine iddialarla ilgili savunmasını istedi. Ersin savunmasında, daha önce savcılıkta verdiği ifadesini tekrar ettiğini belirterek, şunları kaydetti: 

'Bu davayı takip etmem için bir grup milletvekili arkadaşımla birlikte CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirildik. Milletvekili arkadaşlarımla 3 gazeteciyle birlikte Erzurum'a geldik. Burada yaptığımız bazı görüşmelerin ardından Erzincan'a geçtik. Erzincan'da bu davadan tutuklu bulunan bazı kişilerle cezaevinde görüştük. Erzincan'da bir partili aracılığıyla davanın gizli tanıklarından 'Munzur' ile kaldığımız otelde görüştüm. Bana işsiz olduğunu ve maddi sorunlar yüzünden bunalıma girdiğini belirtip yardım istedi. Ben de kendisine hiç bir konuda yardımcı olamayacağımı belirtip otelden ayrıldım. Otelden CHP Erzincan İl Başkanlığı'na giderken, 'bir gazeteci yanıma gelerek, gizli tanık Munzur ile görüştüğünüz söyleniyor' şeklinde soru sordu. Ben gazetecinin sorusu üzerine otelde görüştüğüm kişinin gizli tanık 'Munzur' olduğunu öğrenmiş oldum.' 

Mahkeme Başkanı Kahya'nın, gizli tanık Munzur ile görüşmeyi sağlayan partilinin kim olduğunu sorması üzerine Ersin, 'Bu görüşmeyi sağlayan Erzincan'da pastane sahibi olan Erdal Erdoğan'dı. Ben onunla bu görüşmeden 2-3 ay önce tanışmıştım. Söz konusu görüşme sırasında ben Munzur kod adlı gizli tanığa kesinlikle iddia edildiği gibi çantada 100 bin TL para getirip vermedim, ifadesini değiştirmesi konusunda da baskı yapmadım. Bu iddialar tamamen asılsızdır, beraatımı istiyorum' şeklinde cevap verdi. 

Gizli tanık Munzur ile Erdal Erdoğan arasında gerçekleştiği iddia edilen görüşmenin kendisini bağlamadığını, bu görüşmelerde neler konuşulduğunu bilmediğini öne süren Ahmet Ersin, 'Bu gizli tanıklar nasıl gizli tanık anlamadım. Kim çağırırsa koşa koşa gidip herkesle ortalıkta görüşüyorlar' dedi. 

Mahkeme, davaların, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde 1 Mart 2013 günü görüşülmesi beklenen eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasıyla birleştirilmesi için yazılan yazının cevabının beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.  (AA)


Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,028 µs