En Sıcak Konular

Sudan, petrol zengini eyaleti parçalıyor

21 Aralık 2012 17:52 tsi
Sudan hükümeti petrol zengini Güney Kordofan'ı idari açıdan ikiye bölecek.

Sudan'da petrol bölgesinin sınırlarını yeniden çiziyor.

Sudan hükümeti, çatışmaların yaşandığı ve petrol kaynakları açısından zengin Güney Kordofan eyaletini idari açıdan bölme kararı aldı.

Ülke'nin güneyindeki Güney Kordofan eyaletinde yeni petrol sahası açılışına katılan Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Taha, petrol zengini Batı Kordofan kentinin bölge halkının arzusu doğrultusunda 2013 başında eyalete dönüştürüleceğini kaydetti.

Bölgenin Güney Sudan'daki Halk Kurtuluş Hareketi'nin saldırılarına maruz kaldığını söyleyen Taha, Güney Kordofan vilayetindeki idari değişiklikte sona gelindiğini bildirdi.

Güney Kordofan'daki idari değişiklik hakkında değerlendirmede bulunan Muhalif Ulusal Ümmet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fadlullah Berme Nasır, bölgedeki değişikliğin kargaşa ve çatışmaya neden olacağını öne sürerek geri adım atılması çağrısında bulundu.

Bölünmenin bölgedeki krizi daha da arttıracağı uyarısında bulunan Nasır, şunları söyledi: "Ayrılığı her ne kadar bölge halkı istese de hükümetin öncelik vermesi gereken mesele, petrol bölgesi Batı Kordofan'ı ayırmak yerine Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'yle barış görüşmelerini yürütmektir. Batı Kordofan. petrol bölgeleri ve tarımsal projeleriyle bölgenin kalkınmasına katkı sağlayan bölgenin en istikrarlı kentidir."

Sudan'da 2005'teki anlaşmayla 1962'den bu yana çeşitli şekillerde süren iç savaş sona ermiş, 9 Temmuz 2011'de yapılan referandumla da ülke Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye bölünmüştü.

Ancak Sudan ikiye bölünmesine rağmen güneydeki Mavi Nil ve Güney Kordofan gibi sınır eyaletlerinde bazı silahlı gruplar Sudan hükümeti ile çatışmayı sürdürüyor. Daha önce Sudan'ın bir vilayeti olan Batı Kordofan, geçen yıl Sudan'dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan arasındaki silahlı çatışmaların ardından 2005'te Hartum'da yapılan görüşmelerde Güney Sudan'ın isteği üzerine Güney Kordofan eyaletine bağlanmıştı. (AA) 


Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,562 µs