En Sıcak Konular

Irak'ta gerçekte neler oluyor?

21 Aralık 2012 17:27 tsi
Irak'ta gerçekte neler oluyor? Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin beyin kanaması geçirdiği, nedenininse Maliki'yle girdiği sert tartışma olduğu öğrenildi. Peki Talabani'yi bu kadar kızdıran neydi? O ölürse yerine kim geçecek? Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile gerginliğin nedeni ne

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin rahatsızlınarak hastaneye kaldırılmasının ardından sağlık durumuyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Irak yönetimi yaptığı açıklamalarla Talabani'yle ilgili çıkan haberleri yalanlasa da sağlık durumuyla ilgili detaylı bir bilgi vermedi. Son yapılan açıklamadaysa Talabani'nin tedavisinin Almanya'da süreceği belirtildi.

Kuzey Irak'taki güvenilir bir kaynaktan edinilen bilgiye göre Talabani, Irak Başbakanı Maliki'den Bölgesel Kürt Yönetimine yönelik politikasına bir son vermesini istedi. Ancak Maliki'nin bu isteğe karşı çıkması üzerine ikili arasında sert bir tartışma yaşandı. Bağırışmaların yaşandığı bu tartışma 80 yaşındaki Talabani'nin beyin kanaması geçirmesine neden oldu.

 

IRAK'TAKİ KRİZİN SEBEBİ

Irak'ta merkezi hükümet ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında son günlerde büyük bir gerginlik yaşanıyor. Bu gerginliğin temelinde Anayasaya göre Musul, Kerkük, Erbil gibi Kürt ve Türkmen nüfusunun yoğun olarak yaşadığı 'tartışmalı bölgelerde' referandum yapılması gerekirken Maliki'nin buna karşı çıkması yatıyor. Maliki, anayasanın öngördüğü yöntemlerle ‘tartışmalı bölgeler' sorununu çözmek yerine, buraları işgal ederek Irak anayasasını hiçe sayıyor.

 

Maliki, merkez bankasını da kendine bağladı
Edinilen bilgiye göre Maliki o kadar kontrolden çıktı ki İçişleri ve savunma bakanlığı yetkilerini kendinde topladı. Son olarak da 67 milyar dolar rezerve sahip Merkez Bankası'nı kendisine bağladı.

Maliki Saddamlaşıyor!

 

Maliki'nin ayrıca Saddam'ın komutanlarından birini kurduğu yasadığı ordu olan 'Dicle Operasyon Gücü'nün başına getirdi. Bu hamle Maliki'nin giderek Saddamlaştığı şeklinde yorumlanıyor. Ve bu durum bölgede yaşayan Kürt halkını çok korkutuyor. Çünkü Kürt halkı, Saddam zamanında Halepçe'de yapılan katliamı hala unutmuş değil.  

Talabani'nin de tepkisini çeken bu girişimler aynı zamanda Irak yönetiminin maliye bakanını bile isyan ettirdi. Bakan, Maliki'nin istifa etmesini istedi. Ama bu bakana pahalıya patladı. Maliki, sağlık bakanının korumalarını gözaltına aldı.  

 

KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ TARAFI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bütün siyasi güçlerinin Maliki'nin işgalci emellerine karşı yekvücut durması Irak yönetimini caydıran en önemli etken. Maliki yönetiminin bölgeye keşif uçağı gönderip tacizde bulunması Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin tepkisini çekti. Yönetimden yetkili bir isim bunun devam etmesi halinde savaş sebebi sayılacağını söyledi. 

 

TALABANİ SONRASI...

Talabani'nin durumunun ciddi olması, Irak'ın geleceğini de tartışmaya açtı. Irak'ta en kötü senaryolar üzerine Talabani'nin yerine gelecek isimler konuşuluyor. Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nde (KYB) ikinci isim olan Berham Salih en güçlü isim olarak ön planda. Cumhurbaşkanlığı koltuğuna aday isimler arasında oğul Kubat Talabani de var. Salih'in ismine Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani de olumlu yaklaşmıştı.

 

BERHAM SALİH KİMDİR?
Kürt asıllı Iraklı siyasetçi. Irak Kürdistan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin eski başbakanı ve Irak Federal Cumhuriyetinin eski bir başbakan yardımcısı. Berham Salih iktidardaki KDP-KYB koalisyonu arasında ki siyasi bir anlaşmanın parçası olarak 17 Ocak 2012'de Neçirvan İdris Barzani'ye Başbakanlık görevini bıraktı.
Kaynak: Haber7


Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs