En Sıcak Konular

CHP'de ikinci 'Dersim vakası'!

21 Aralık 2012 17:14 tsi
CHP'de ikinci 'Dersim vakası'! CHP'li Akif Hamzaçebi, CHP'li Hüseyin Aygün'ün iade-i itibar istediği Seyid Rıza için 'CHP için bir itibarı yoktur' diyerek yeni bir tartışma daha başlattı.

CHP'nin Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün Dersim Katliamı geerçeklerinin açığa çıkmasında önemli bir rol oynarken ve Seyid Rıza'ya iade-i itibar için çalışırken CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'den meclis kürsüsünden çok ağır sözler geldi.

Bir süre önce Seyid Rıza'ya iade-i itibarı gündeme getiren CHP'nin Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "olmayan itibarın iadesi diye bir konu CHP gündeminde bulunmamaktadır" dedi.

Meclis'teki bütçe görüşmelerinin kapanış konuşmaları Dersim halk önderi Seyid Rıza ile ilgili tartışmalara sahne oldu. BDP adına söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, Dersim Katliamı'nda Seyit Rıza'nın yaşı küçültülerek, oğlunun ise yaşı büyültülerek idam edildiğini hatırlattı. Katliamdan sorumlu bir parti olarak CHP'nin iade-itibar istemesinin bir vehamet olduğunu belirten Baluken şunları söyledi:

"İTİBARA İHTİYACI OLAN CHP"

"Bir jenosid kabul edilen Dersim Katliamına değinmeden Cumhuriyetin Kürt Politikasını anlamak mümkün değildir. Dersim katliamında Seyit Rıza, yaşı küçültülerek oğlu ise yaşı büyültülerek idam edilirken, Hitler'in Yahudi katliamındaki hukuk cambazlığını aratmayacak bir katliam gerçekleştirilmiştir. Daha fazla mermi harcamamak için süngülerle yapılan katliam, katliamcıların gözünden mağaralarda fareler gibi katledildikleri söylenen mazlumlar, zorla ailelerinden alınan, kaybedilen kızlar ve katilinin bile bir zaman sonra yazamayacağı katliam manzaraları, Kürt Sorununun kaynağına ilişkin en acı gerçekliği ortaya koymaktadır."

CHP'li bir vekilin Seyit Rıza için iade-i itibar istemesinin bir vehamet olduğunu belirten Baluken, CHP'nin katliamdan sorumlu parti olarak iade-i itibarı kabul etmemesinin de ayrı bir vehamet olarak ortada durduğunu dile getirerek, "Açıkça ifade etmemiz gerekirse, Dersim halkının, Seyit Rıza'nın ve torunlarının bir iade-i itibara ihtiyaçları yoktur. Çünkü onlar o gün olduğu gibi bugün de zulme karşı direniyorlar. İade-i itibar olmasa da itibara ihtiyacı olan CHP ve teklifi yapan ve teklifi ret eden, tarihten, toplumsal gerçeklikten yoksun milletvekilleridir."

"OLMAYAN İTİBARIN İADESİ DİYE DE BİR KONU CHP'NİN GÜNDEMİNDE BULUNMAMAKTA"

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, bir süre önce CHP'li Hüseyin Aygün'ün Seyid Rıza'nın itibarının iadesiyle ilgili hazırladığı kanun teklifine sahip çıkmayarak, Seyid Rıza'nın CHP için bir itibarı olmadığını söyledi.

Hamzaçebi, "Cumhuriyet'in kurucu iradesiyle problemi olanların başkaları nezdinde itibarı olabilir ama CHP nezdinde itibarı yoktur. Olmayan itibarın iadesi diye de bir konu CHP'nin gündeminde bulunmamaktadır" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu da Seyid Rıza'nın idam edilmesini "Cumhuriyetin bir döneminde yaşanan olay" şeklinde nitelendirmiş, "Seyit Rıza olayının bugüne taşınmasının kimseye bir yararı yoktur buna karşıyım" demişti.

ONUR ÖYMEN DE BENZER KONUŞMUŞTU, KILIÇDAROĞLU İSTİFASINI İSTEMİŞTİ

2009 yılında TBMM'de "Kürt açılımı" görüşmelerinin yapıldığı bir oturumda CHP'li Onur Öyen söz alarak Dersim konusunda çok tartışılan açıklamalarda bulunmuştu. Öymen'in sözleri, Kılıçdaroğlu tarafından "derhal istifa etmeli" tepkisiyle karşılanmıştı ancak Baykal'ın araya girmesiyle Kılıçdaroğlu geri adım atmıştı. 

Onur Öymen, PKK ile mücadele eden hükümet üyelerinin "artık analar ağlamasın diye" diyerek çözüm önerilerinde bulunması üzerine Onur Öymen söz alarak "'Dersim isyanında analar ağlamadı mı? Kimse 'analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım' dedi mi?" demişti. (Ajanslar) 


Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,820 µs