En Sıcak Konular

Bahçeli'den ilginç çıkış

21 Aralık 2012 15:08 tsi
Cami tartışmaları ve TBMM'nin alevilikle ilgili açıklaması sonrası Devlet Bahçeli'den dikkat çekici değerlendirmeler..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ortadoğu Gazetesi'ne kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli'nin açıklamalarının en dikkat çekici bölümü ise alevilik ve cemevleriyle ilgili açıklamalarıydı. TBMM'nin cemeviyle ilgili 'ibadet yeri değildir' ifadelerine tepki gösteren Bahçeli, Taksim ve Çamlıca'ya camiyle birlikte cemevi de yapılması önerisinde bulundu.

TBMM'YE CEMEVİ TARTIŞMALARI NEZAKETTEN YOKSUN

- Gündemde öne çıkan konu başlıklardan birisi de TBMM merkezli Cemevi tartışmaları. Sizin Alevilerin sorunlarına yönelik samimi tutumunuz iyi biliniyor. Acaba Meclis'te Cemevi olsun, olmasın münakaşalarının neresindesiniz?

Biz bu tartışmaların dışındayız. Ne var ki TBMM'nde Cemevi açılması konusunda karşılıklı bir şekilde süren hırpalayıcı diyalogları üzüntüyle izliyorum.

Cemevi meselesi etrafında siyasi kaygıyla hareket eden, çıkar ve ikbal uman malum isimler yine zıt kutuplarda toplanmış durumda.

Alevi İslam inancına mensup kardeşlerimizin hassas ve duyarlı olduğu konuları saygı ve nezaketten yoksun bir halde ele almak hiç tasvip etmediğimiz bir husustur.

TBMM'nde Cemevi açılmasıyla ilgili müracaat hep kritik ve sorunlu konularda kendisini gösteren bir milletvekili tarafından yapıldı.

Önem derecesi yüksek böylesine bir konuyu enine boyuna tartıştıktan sonra gündeme getirmek aslında daha doğruydu.

TBMM'nin Cemevi'ni ibadet yeri kapsamında değerlendirmeyen yorumu ve arkasından konunun mahkemeye taşınması en başta Alevi kardeşlerimizi rencide etmiştir.

Bizim Alevi İslam inancındaki kardeşlerimizle ilgili düşüncelerimiz nettir. Bugüne kadar da her düzey ve zeminde ifade edilmiştir. Özellikle 18 Kasım 2008 ve 24 Kasım 2009 tarihli grup konuşmalarım buna örnektir. Alevi İslam inancını benimseyen kardeşlerimizin inanç ve kültür temelli sorun ve beklentileri vardır. Şüphesiz bunları inkar edemeyiz.

Merak ediyorum, 2009'da başlatılan Alevi açılımı acaba hangi sonuca ulaştı?

- Size göre?
Ulaşmadı ki hala sorunlar konuşuluyor, hala beklentiler devam ediyor.

TÜRK-İSLAM KÜLLİYELERİ OLUŞTURULMALI

- Peki, çözüm nasıl sağlanacak?

Var olan, her geçen gün de mesafe kaydeden sorunları milli bütünlük, toplumsal hoşgörü ve dayanışma ruhu ile çözmeliyiz.

Artık aşılamayan ve marazi hal alan korku ve endişelerden kurtulmak gerekiyor. Klişelerden, içi boş suçlama ve polemiklerden, siyasi hesap ve kurnazlıklardan sıyrılmak icap ediyor. Karşılıklı anlama, anlaşılma, diyalog, saygı ve tolerans kanalları kurulmadıkça önümüze çıkarılan problemlerin üstesinden gelemeyiz.

Alevi İslam inancına mensup kardeşlerimizin sorunları dürüst ve içtenlikle değerlendirmeye tabi tutulmalı ve mutlaka da çözülmelidir.

Bu konu yeterince istismar edilmiş, haddinden fazla kanatılmıştır.

Aleviliği siyasi rant aracı olarak görenler mutlaka kenara itilmeli, şahsi ikbal ve fırsat penceresi görenler dışlanmalıdır.

Alevilik bir inancın, bir felsefenin, bir tefekkürün ve bir kültürün ifadesidir. Bunun için farklılıklar eksenine hapsedilmemeli, çıkmaz sokaklara sıkıştırılmamalıdır.

- Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili sorunları var. Bunu nasıl görüyorsunuz? Daha doğru bir deyimle, yönetimde temsil edilmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bize göre Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yapısal bir düzenlemeye gitmek gerekmektedir. Bundan daha tabii ne olabilir ki?

TAKSİM VE ÇAMLICA'YA CEMEVİ YAPILSIN

- Cemevleri hakkında ne diyeceksiniz?

Öteden beri savunduğumuz gibi, Alevi toplumunun hayatında çok önemli yeri olan cemevi gerçeği, siyasi kaygılardan uzak cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilmelidir.

Cemevi inanç ve kültür hayatımızın bir unsurudur. Cemevlerine devlet yardımı yapılmalı, genel bütçeden ödenek tahsis edilmelidir.

Ülkemizin değişik yerlerinde Türk-İslam külliyeleri oluşturulmalıdır. Bunlardan birisi de İstanbul'da hayata geçirilebilir. Mesela Çamlıca ve Taksim'e cami yapımı için tahsis edilen alanların bir bölümüne cemevi de yapılabilir.

Türk-İslam mimarisi ve estetiğine uygun olarak, bir tarafta cami, diğer tarafta cemevi inşasıyla kardeşliğe, toplumsal uzlaşma ve birliktelik ruhuna büyük katkılar sağlar. 


Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,365 µs