En Sıcak Konular

CHP'li Öztrak'tan değerli TL tepkisi

21 Aralık 2012 13:08 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, cari açığın sıcak parayla kapatıldığını, bunun sonucunda TL'nin değerinin şiştiğini belirterek, ''TL'nin değeri şiştikçe Türkiye üretimden uzaklaşıyor'' dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomide yavaşlamayla birlikte işsizlik sayısının yeniden arttığını, Eylül ayında işsiz sayısının 141 bin kişi artarak 2 milyon 539 bin kişiye ulaştığını söyledi. Öztrak, umudunu yitirip iş aramayanlar ve mevsimlik işçilerin de dahil edilmesi halinde bu rakamın işsiz sayının 4,5 milyon olacağını ifade etti.

Öztrak, kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödemeyenlerin sayısının da 1 milyon 658 binden, 1 milyon 897 bine ulaştığını kaydetti.

Bu yılın ilk 10 ayında cari açığın, geçen yılın aynı dönemine göre 23,9 milyar dolar gerileyerek 41,1 milyar dolara indiğini belirten Öztrak, şunları söyledi:

''Bunun bir kısmı ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak gerçekleşirken, net altın ihracatının cari açıktaki gerilemeye katkısı 10 milyar dolar oldu. Böylece cari açıktaki 100 dolarlık düşüşün 42 doları aslında İran'dan alınan doğalgaz karşılığında altınla yapılan ödemelerin ihracat kaydedilmesinden kaynaklandı.

Ekonomideki kontrolsüz yavaşlama ve altın oyunu sonucunda cari açığın tahminlerin altında kalması muhtemel. Buna rağmen Türkiye, dünyada en fazla cari açık veren ilk 10 ekonomi arasındaki yerini koruyacak.

Cari açık sıcak parayla kapatılıyor. Bunun sonucunda TL'nin değeri şişiyor. TL'nin değeri şiştikçe Türkiye üretimden  uzaklaşıyor. İç talep zaten çöktü, şişen TL ile dışarıyla rekabet de güçleşiyor. Gelen sıcak parayla şişen kur ve diğer mali varlık değerleri, yabancılara tatlı karlar sağlıyor. Cari açığı böyle mi düşüreceğiz, işsizliği böylemi azaltacağız? Cumhuriyetin 100. yılında ilk 10 ekonomi arasına böyle mi gireceğiz?''

-''Milletin sırtına borcu yıktınız''-

Ekonomi yönetimini de eleştiren Öztrak, koordinasyonun bulunmadığını ve Bakanların vatandaşın halinden haberdar olmadığını savundu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir itirafta bulunarak, çalışanların yüzde 47'sinin asgari ücretli olduğunu söylediğini belirten Öztrak, bunun korkunç bir rakam olduğunu dile getirdi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'ndaki döviz rezervi ile övündüğünü ifade eden Öztrak, ''Milletin sırtına borcu yıktınız, şimdi inim inim inliyor. Kasadaki döviz rezervi milletin ise verin bakalım millete de rahat bir nefes alsın'' dedi.

Faik Öztrak, sukuk (finansal sertifika) konusunda yazılı soru önergesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın verdiği yanıtı değerlendirdi. Önergesinde, kiralanan gayrimenkullerin hangi devlet kurumu tarafından kullanıldığını sorduğunu vurgulayan Öztrak, cevapta kurumların adının verilmediğini ifade etti. Öztrak, şöyle devam etti:

''Bilmediğimiz bazı kamu kurumları, içinde oturdukları binada kiracılar ve kira ödüyorlar. 'Devletin kendi binasına kira ödemesini hangi hukuk kuralına göre yaptığınızı açıklar mısınız?' diye sordum. 'Borçlanma yetkisiyle ben bu işleri yaptım ama görünürde bu işlem bir kiralama işlemi' diyor. Devlet binalarını gayrimenkul şirketine devrediyorsunuz. Bu şirketle ilgili kararname, yasal düzenleme görmedim.

'Bu ihraç için İslami şartlara uygunluk yönünden herhangi bir makamdan veya şeriat komitesinden fetva alınmış mıdır?' diye sordum. Cevapta, 'Ben devlet olarak almadım, benim yerime bu kağıtları pazarlayan şirket, gitti böyle bir şey aldı' demek istiyor.''

aa

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,191 µs