En Sıcak Konular

'Bingazi'den çok zor ve acı dersler öğrendik'

20 Aralık 2012 20:54 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Kongresi'ne verdikleri ifadede, Bingazi saldırısındaki güvenlik eksikliklerini kabul etti.


     Bakanlık yetkilileri, ABD Kongresi'nin Senato ve Temsilciler Meclisi kanadının Dış İlişkiler Komitelerine, Libya'nın Bingazi'deki konsolosluğuna yönelik saldırı ve bu saldırıyla ilgili bağımsız araştırma komisyonunun raporu hakkında ifade verdi.
     Toplantılarda, ABD Dışişleri Bakanı Hillary'nın katılamaması nedeniyle, bakan yardımcıları William Burns ve Thomas Nides hazır bulundu.
     Kongre üyeleri, bakanlık yetkililerini, özellikle konsolosluğun güvenlik durumundaki sorunlarla ilgili önceden uyarı sinyallerinin olup olmadığı ve bunların görmezden gelinip gelinmediğiyle, bakanlığın neden Bingazi'deki konsolosluğun güvenliğinin artırılması için Kongre'den para talebinde bulunmadığı noktasında sorguladı.
     Ayrıca, 9 saat süren saldırıya neden daha hızlı yanıt verilemediği konusunda sorular yönelten Kongre üyeleri, Clinton'ın önümüzdeki haftalarda komiteye ifade vermesi noktasında da ısrarcı davrandı.
     Bakanlık yetkilileri de Bingazi saldırısında, konsolosluğun güvenliğiyle bağlantılı zafiyetlerin bulunduğunu kabul etti. Deniz piyade askerleri ve yangına karşı daha iyi koruma düzeni sağlayarak, tehlikeli bölgelerdeki diplomatik merkezlerin güvenliğinin artırılacağını açıklayan yetkililer, Clinton'ın 150 güvenlik görevlisi daha atayabilmek için Kongre'den ek 750 milyon dolar talep ettiğini kaydetti.
     Bakan Yardımcısı Nides, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un da orta ve yüksek derecede tehdit oluşturan bölgelerdeki diplomatik misyonlara 225 deniz piyade askeri göndermeyi kabul ettiğini kaydetti.
     Nides, ayrıca, rapordaki 29 öneriyi hayata geçirmek için görev gücü oluşturduklarını ve bu görev gücünün 13 ülkedeki 19 ABD misyonuna inceleme yapmak üzere gönderildiğini ifade etti.
    
     -''Parçaları birleştirmede iyi iş çıkaramadık''-
   
     Senatör Jim Inhofe, Bingazi saldırısından bir ay önce Batılılara yönelik olaylara dair uzun bir liste açıkladı. Bakan Yardımcısı Burns de ''buranın büyük bir hedef olmayacağına dair yanlış bir değerlendirmede'' bulunduklarını söyledi. Bunun yanında, raporun da konsolosluğa yönelik önceden ''herhangi bir taktiksel tehdit''in bulunmadığını belirttiğini hatırlatan Burns, yine de Inhofe'nin örnek tanımlamalarını doğru bularak, ''Parçaları birleştirme noktasında iyi iş çıkaramadık'' diye konuştu.
     Bingazi'deki olayın açıkça bir terörist saldırı olduğunu belirten Burns, ''Bingazi'den çok zor ve acı bazı dersler öğrendik'' dedi. Burns, bu konular üzerinde şimdiden çalışmaya başladıklarını ifade ederek, ''Daha iyisini yapmak zorundayız'' ifadesini kullandı.
     Öte yandan, Hillary Clinton'ın yerine Dışişleri Bakanlığı'na adı sıkça geçen komite başkanı John Keryy de Bingazi saldırısı konusunda bazı hatalar yapıldığını, raporda bunların en belirgin olanının ise liderlik eksikliği olduğunu belirtti.
     Aynı zamanda bu konuda Kongre'nin de bazı sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Kerry, Dışişleri Bakanlığı'nın da yıllardır kaynak taleplerine rağmen Kongre'deki siyasi tıkanıklıklar yüzünden bunun yerine getirilmediğini kaydetti. Kerry, Amerika'nın dış politika hedeflerini yeterli düzeyde fonlamanın bir harcama anlamına gelmediğini, uzun vadeli güvenlik için bir yatırım olduğunu ve dahası kendilerini olası vakalarda insan ve maddi kayıptan kurtaracağını dile getirdi.
     Gelecek Kongre'nin bunu yapabilmesini umduğunu belirten Kerry, ''Tehlikeli bir dünyada diplomasi işini yapabilmek adına Amerika'nın uzun vadeli çıkarlarına yatırım yapmalıyız. Rapor bunu çok açık gösteriyor'' dedi.
     Kerry'nin, ileride belki çalışanları olacağı bakanlık yetkililerine hiç soru yöneltmemesi dikkati çekti.
     Demokrat Senatör Barbara Boxer da bakanlık bütçesine dikkati çekerek, ''Burada önceliklerimizi iyi ortaya koymalıyız. Öylesine geçip gidip, bir başka trajediye davet çıkaramayız. Birçok kişi, 'bunun parayla alakası yok' demeyi seviyor ama bu parayla alakalı. Tesislerimizi fonlama olmadan koruyamayız'' dedi. 


Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs