En Sıcak Konular

Kırmızı meyvelerin sırrı

20 Aralık 2012 14:58 tsi
Kırmızı meyvelerin sırrı Kırmızı meyvelerin yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp ritm bozuklukları, çeşitli tip kanserler, karaciğer hasarı, hafıza zayıflaması gibi sorunları önlemede etkili olduğunu biliyor muydunuz?

Uzun süreli olarak 1980’den beri sürdürülen bir çalışmada kişilerin tükettiği antosiyanidin bakımından zengin meyvelerin miktarı arttıkça algılama kaybının azaldığı sonucuna varılmış. Dolayısıyla çağımızda giderek yaşlanan toplumun en önemli sağlık sorunu olarak kabul edilen bunama ve Alzheimer hastalığının önlenmesi, en azından gelişiminin geciktirilmesinde kırmızı renkli meyvelerin katkısı tahmin edemeyeceğimiz kadar büyük.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu, böğürtlen ve diğer meyvelerin antosiyanidinler bakımından zengin kaynaklar olduğunu ancak bu meyvelerin büyük bir kısmının ilkbahar ve yaz aylarında bulunması nedeniyle yıl boyunca düzenli antosiyanin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurutulmuş kırmızı meyvelerden yararlanmanın akılcı bir yaklaşım olacağını belirtiyor. Yeşilada, kırmızı meyveler ve faydaları hakkında şu bilgileri veriyor:

"Yürütülen bilimsel ölçekte gerek deneysel gerekse klinik çalışmalar, bitkilerde bulunan polifenolik bileşiklerin insan sağlığı bakımından ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Polifenolik bileşiklerin vücutta iş ve trafik stresi, yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli olumsuz etkenlere karşı koruyucu etkileri değişen derecelerde antioksidan etkileri ile açıklanıyor. Bu konuda giderek yaygınlaşan toplum bilinci ile insanlar artık doğanın bizlere farklı şekillerde sunduğu bu kaynaklardan mümkün olduğunca sıklıkla yararlanmaya çalışıyor.

Yeşil çayda bulunan kateşinler, elmada bulunan kersetin gibi flavonoitler ve diğerleri. Polifenolik bileşikler arasında bir başka önemli grup ise çiçeklere ve özellikle meyvelere açıktan koyuya farklı kırmızı renklerini veren antosiyanidinlerdir. Severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu, böğürtlen ve diğer meyveler antosiyanidinler bakımından zengin kaynaklardır.

Antositanidinlerin suda çözünme özellikleri nedeniyle kurutulmuş kırmızı renkli meyvelerin bitki çayı halinde kullanılması bazı ilave avantajları taşır. Antosiyanidinler bakımından zengin olmasına karşılık gıda olarak tüketilemeyen bazı bitki kısımlarından da bitki çayları içerisinde yararlanılabilir. Mesela, bitki çaylarında yer alan karabamya çiçeklerinin kırmızı renkli çanak yaprakları ya da mürver bitkisinin siyahımsı renkte meyveleri besin olarak kullanılmayan ancak antosiyanidinler bakımından zengin kaynaklardır.

Yapısı ne olursa olsun meyve ve sebzelerde ya da diğer bitkilerde bulunan polifenolik bileşiklerin ortak özelliği antioksidan etkileridir. Bu etkilerine bağlı olarak kalp ve damar hastalıkları (yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp ritm bozuklukları), çeşitli tip kanserler, karaciğer hasarı, hafıza zayıflaması gibi önemli sağlık sorunlarının önlenmesi bakımından polifenolik bileşiklerce zengin diyetlerin uygulanmasının yararları klinik ve saha çalışmalarının bulguları ile de destekleniyor.

Ancak farklı kimyasal yapılarda polifenolik bileşiklerin antioksidan etkileri de farklılık gösteriyor. Bu nedenle mümkün olduğunca farklı kaynaklarda bulunan polifenolik bileşiklerin tüketilmesi daha geniş bir etkinlik sağlayabilir."

Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,002 µs