En Sıcak Konular

Ünlü sanatçı hayatını kaybetti

20 Aralık 2012 09:03 tsi
Ünlü sanatçı hayatını kaybetti Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez vefat etti.

Beyin kanaması nedeniyle bir süredir Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavi görmekte olan 65 yaşındaki Kamil Sönmez hayatını kaybetti.
 
-Kamil Sönmez kimdir?-
 
Karadeniz'in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu'nun Perşembe ilçesinde, 1947 yılında doğdu. Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun'da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü'nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu'nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu'nda da çeşitli rollerde oynadı.

Sanatçı ilk plağını Zülfü Livaneli'nin yapımcılığında yaptı. Kamil Sönmez, 45'lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ''Hekimoğlu''nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli'nin Çukurova'dan derlediği sözlerle bestelediği ''İnce Memed'' isimli türküyü söyledi.

Kamil Sönmez, ilk 45'liğinin ardından, ''Yaylanın soğuk suyu'', ''Çift Jandarma'', ''Maçka'da buluşalım'' gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ''Merhaba'' isimli Long Play'e okudu.
Sanatçı, 1980'li yıllarda da Süreyya Davulcuoğlu ile Karadeniz türküleri denince ilk akla gelen iki isimden biri oldu. Türkülerinin yanı sıra nüktedan kişiliği ile de Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde sevildi.

Oyunculuğu sinema perdesine de taşıyan Kamil Sönmez, 1979 yılından itibaren ''Düşman'', ''Eşek Şakası'', ''Deli Kan'' gibi birçok filmde rol aldı. Son olarak 2009 yılında, Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği ''Güneşi Gördüm'' filminde oynadı.

Kamil Sönmez'e 1998 yılında ''Devlet Sanatçısı'' unvanı verildi. Gençliğinde Osman Yağmurdereli ve Faruk Tınaz ile aynı evi paylaşan Kamil Sönmez, sanat camiasında da en sevilen isimlerden biri oldu. Sönmez'in sanat yaşamının 45. yılı anısına, sanatçı arkadaşları kendisine destek vermek üzere bir gece düzenledi.

aa



 

Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs