En Sıcak Konular

''KCK'nın sorumlusu Karayılan''

20 Aralık 2012 08:15 tsi
''KCK'nın sorumlusu Karayılan'' Ağrı'da PKK/KCK adına çeşitli eylemlerde bulunduğu iddia edilen sanıkların ifadelerinden dikkat çeken detaylar...

Ağrı'da PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK adına çeşitli eylemlerde bulunduğu iddia edilen 4'ü tutuksuz 15 sanığın yargılanmasına başlandı.

Aralarında BDP Doğubeyazıt ilçe yöneticilerinin de bulunduğu sanıklar hakkında 7 yıldan 2 kez ağırlaştırılmış müebbette kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık Aydın Alkan'ın Avukatı Bahattin Fırat savunmasında PKK'nın, turizm işiyle ilgilenen Alkan'dan Ağrı Dağı'na getirilecek her kafile için para talep ettiğini, müvekkilinin bu talebi ret ettiğini ve bu olaydan sonra da turizm işiyle ilgilenmeyi bıraktığını söyledi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bir numaralı sanığı Muhlis Altun, Kütçe savunma yapmak istedi. Ancak talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. Altun, mahkemeye verdiği yazılı savunmasını Türkçe hazırladı. Mahkeme başkanı yazılı savunma için, "Eğer bu savunmayı sen hazırladıysan. Çok güzel bir Türkçe kullanmışsın. Cümlelerin oldukça anlaşılır." dedi. Gümüşhane Cezaevi'nde tutulan Altun, mahkemeden KCK'den tutuklu bulunan diğer sanıkların yanına geçmeyi talep etti.

Sanıklardan Ajda İnci ise arkadaşları ve ailesi arasında Rojda ismiyle tanındığını ifade ederek, "Bu isim benin kod adım gibi görülüyordu. Bundan dolayı buradayım." dedi. Gördüğü baskıdan dolayı ismini değiştirdiğini aktaran İnci, "Şimdi ismim kayıtlara Rojda diye geçecek. Bundan sonrası için de endişeliyim çünkü bu sefer Ajda ismi kod gibi görülecek." şeklinde savunma yaptı.

İddianamede PKK/KCK terör örgütünün Ağrı sorumlusu sıfatıyla yer alan İnci, "Ben KCK'nin Ağrı sorumlusu falan değilim. Ben sadece siyasi görüş olarak kendime yakın gördüğüm BDP'ye üye oldum. Sağlık problemlerinden dolayı da bu işten ayrıldım. KCK'nin asıl sorumlusu Murat Karayılan'dır." dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı sanık İnci'ye "Yani KCK'nin varlığını kabul ediyor musun?" sorusunu yöneltti. İnci, bunun üzerine "KCK'nin varlığını bilmeyen mi var? Görmeyen mi var?" şeklinde cevap verdi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan Ararat Aras ise mesleği gereği yaptığı çeşitli haberlerin suç sayıldığını belirterek, "Yaptığım haberlerin hepsi kanunlara, kurallara uygundur." ifadesini kullandı.

Ferhat Tanrıkulu ve KCK'nin sözde imamı Adil Çoban da Türkçe savunma yapacaklarını belirtti. Ancak Ferhat Tanrıkulu kendisine tebliğ edilen iddianameyi henüz okuyamadığını söyledi. Bunun üzerine Tanrıkulu'nun dinlenmesi bir sonraki duruşmaya bırakıldı. KCK'nin sözde imamı Çoban ise sivil Cuma namazı kıldırdığı için kendisini suçlu ilan ettiklerini aktardı. Çoban, "Eğer benim yaptığım suçsa her hafta sivil Cuma namazı kılınıyor. Bu suç işlenmeye devam ediliyor." dedi.

Diğer sanıklar Mehmet Babayiğit, Beritan Doğan, Telat Aktaş, Aydın Alkan, Dalha Kaya, Makbule Andıç, Metin Yaşik, Burhan Karatay, Adem Şahin Kürtçe savunma talebinde bulundu. Mahkeme sanıkların bu talebini kabul etmedi.

PKK, TURİSTLERİN AĞRI DAĞI'NA ÇIKIŞINI HARACA BAĞLAMIŞ

Tutuklu sanık Aydın Alkan'ın Avukatı Bahattin Fırat ise savunmasında ilginç bir bilgiye yer verdi. Fırat'ın savunmasına göre; PKK, turizm işiyle ilgilenen Alkan'dan Ağrı Dağı'na getirilecek her kafile için para talep etmiş. Alkan'ın PKK'nın bu talebini ret ettiğini ifade eden Fırat, "Müvekkilim bu olaydan sonra turizm işiyle ilgilenmeyi bırakmıştır." dedi.

"BDP TOPLANTILARINDA KCK FAALİYETLERİ YAPILIYORDU"

Ajda isimli sanığın iddianameye yansıyan ifadelerinde ise BDP'nin KCK'yle olan bağlantısı dile getiriliyor. Buna göre, BDP, partinin siyasi toplantısı görünümünde KCK toplantıları yaptığı iddia ediliyor. Ajda İnci bu toplantılardan bir tanesine kendisinin de katıldığı itirafında bulunuyor. İddianamede ayrıca Doğubayazıt'ta kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı'nda" sivil itaatsizlik eylemlerin yanı sıra KCK toplantılarının da yapıldığı belirtiliyor.

SEÇİM SANDIKLARINDAN KİME NE KADAR OY ÇIKTIĞI ARAŞTIRILMIŞ


Davaya ilişkin diğer bir iddia ise 2011 milletvekili seçimi döneminde vatandaşların baskı altına alınarak BDP'ye oy vermeye zorlanmaları yönünde. İddianameye göre tutuklu sanık Aydın Alkan, seçim sonrası da ilçe merkezinde ve köylerdeki seçim sandıklarıyla ilgili davanın diğer sanıklarından bilgi aldığı tape kayıtlarına yansıdı.

Mahkeme dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi. Ağrı'daki PKK/KCK faaliyetlerine katılan sanıkların yargılandığı davayı Ağrı BDP Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, tutuklu ve tutuksuz sanıkların yakınları izledi.

cihan

Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs