En Sıcak Konular

Bakan Dinçer'den Ermeni okuluna ziyaret

19 Aralık 2012 21:14 tsi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Biz, öğrencilerin kendi dinlerine dair inanç sistemlerini en doğru bir şekilde öğrenmeleri için okullarda çaba sarf edeceğiz. Bu, bizim esas görevimiz, misyonumuz'' dedi.

Okul yetkililerinden gelen davet üzerine Özel Pangaltı Ermeni İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi'ni ziyaret eden Dinçer, burada yaptığı konuşmada, son 10 yıllık sürede kamu idaresinde vatandaşların da taleplerinin dikkate alındığı düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Kamu hizmetlerini tasarlarken vatandaşlar için en iyi olanın devlet tarafından bilinerek, hangi kesimden olursa olsun onların isteği ve ihtiyacının ön planda tutulduğunu anlatan Dinçer, bir toplumda barışçıl bir iklim oluşturmanın, toplum içerisinde insanların kardeşçe ve birbirlerine saygı duyarak yaşamasının şartının demokrasiyi artırmak olduğunu dile getirdi.

Dinçer, otoriter bir yapıyla milletin kardeşçe yaşamasının sağlanamayacağını vurgulayarak, bunun örneklerinin geçmişte görüldüğünü ifade etti.

Herhangi bir otoriter uygulamada azınlıkların, Alevilerin veya sadece bir kesimin, kendisinin mağdur edildiğini söylediğini kaydeden Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu kaygılar doğru değil. Bu ülkede otoriter yönetimin genel yaklaşım tarzından yaşayan herkes etkilendi. Sadece devletin yanında olanlar etkilenmedi. Onun dışında Sünnisi de, Alevisi de, Ermenisi de, Kürdü de, Rumu da herkes etkilendi. İnsan hak ve özgürlüklerini mümkün olduğu kadar yaygınlaştırmanın ve bu ülkede demokrasiyi mümkün olduğu kadar genişletmenin, derinleştirmenin ancak kardeşliğimizi pekiştireceğini ifade etmek, görmek lazım. Bu açıdan bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığı'nın son yıllardaki uygulamalarını bu paralelde değerlendirmek gerekiyor. Biz bakanlık olarak Türkiye'de toplumsal demokrasimiz ne kadar genişliyorsa ona paralel bir şekilde eğitimde demokrasimizi geliştirmeye ve esnekleştirmeye çalışıyoruz. Bu demokratikleşme sadece içimizdeki barışçı havayı ve iklimi daha iyi hale getirmeyecek, aynı zamanda küresel düzeydeki rekabet gücümüzü de artıracak.''

-''Herkes kendi dinini öğrenebilecek''-

Bu yıl uygulamaya başlanılan 4 4 4 sisteminin eğitimi demokratikleştirdiğini ifade eden Dinçer, herkesin daha fazla ders seçebildiğini, önceden bütün çocukların aynı görülerek aynı derslerin verildiğini, ancak şu an öğrencilerin merak ve becerilerine göre istedikleri derse yönelebildiğini anlattı.

Bakan Dinçer, artık okullarda öğrencilerin kendi dinini serbestçe öğrenebildiğini dile getirerek, ''Biz, öğrencilerin kendi dinlerine dair inanç sistemlerini en doğru bir şekilde öğrenmeleri için okullarda çaba sarf edeceğiz. Bu, bizim esas görevimiz, misyonumuz. Bunu Hristiyan, Müslüman ve Musevi çocuklara da yapacağız. Herkesin kendi dinini kendi kaynaklarından öğrenmelerini sağlayacağız. Neden bunları gizli saklı yapalım, bu konularda endişe edelim ki?'' diye konuştu.

Modern dünyanın uyguladığı eğitim sistemini getireceklerini ve uygulamaya koyacaklarını kaydeden Dinçer, yapılacak düzenlemelerin ülkedeki bütün çocukların yararına olacağını aktardı.

Dinçer, ''Her birimizin daha kardeşçe, daha yan yana bir ortamda yaşayacağı bir yaşam kalitesine iyi eğitimle ulaşacağız'' dedi.

LYS ve YGS'de din kültürü ve ahlak bilgisi konularından soruların yer alması konusuna da değinen Dinçer, zaten önceki yıllarda felsefe başlığı altında 2 veya 3 soru sorulduğunu, yetkililerden aldığı bilgiye göre bu sayının 4 veya 5'e çıkacağını, azınlıkların bu sorulardan muaf tutulacağını aktardı.

Bakan Dinçer, tartışmaların bilgi kirliliğinden kaynaklandığını belirterek, ''Siz almadığınız bir dersten dolayı dezavantajlı duruma asla gelmezsiniz, endişe etmeyin, asla tedirginlik duymayın. Sizin kendi aldığınız alternatif bilgilerden sorular sorulur. Biz yıllardır SBS imtihanlarında bunu yapıyorduk zaten'' ifadelerini kullandı.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, konuşmasının ardından Dinçer'e günün anısına plaket takdim etti.

-Dillerin kardeşliği-

Konuklar, konuşmalardan sonra okul tarafından düzenlenen ''Dillerin Kardeşliği''  programını izledi.

Programda önce okul korosunca Ermenice olarak okulun marşı okundu. Türkçe ve Ermenice dostluk şarkılarının söylendiği etkinlikte, öğrenciler yine iki dilde ''Memleket İsterim'' şiirlerini okudu.

Noel Baba şarkılarının da icra edildiği etkinlikte son olarak ''Sarı Gelin'' türküsü söylendi. Türküye, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, lise müdürü Eva Orakyan ve ilkokulun müdürü Karekin Barsamyan da eşlik etti.

aa


Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs