En Sıcak Konular

'Tahliye operasyonu Esed'e mesaj'

19 Aralık 2012 17:27 tsi
'Tahliye operasyonu Esed'e mesaj' Rusya'nın Suriye politikasında işaret fişeği atıldı...

Suriye’de Beşşar Esed rejimi sonrası hazırlıklara başlayan Moskova, bölgede bulunan 25-30 bin civarında Rusya vatandaşının gerekli görülmesi durumunda tahliyesi ile ilgili çalışmaları hızlandırdı. İzvestia gazetesinde yer alan haberlere göre Acil Durum Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın ortaklaşa geliştirdikleri tahliye operasyon planına göre Rusya vatandaşlarını deniz ve havayolu ile ülkeye getirecek.

Tahliye için Rusya vatandaşları otobüslerle Suriye içinden toparlanarak Tartus ve Lazkiye limanlarına getirilecek. Oradan da deniz yolu ile Kıbrıs Rum Kesimi’nin Larnaka Limanı’na aktarılacak. Sonra da Rusya Acil Durum ve Savunma bakanlıklarına ait uçaklarla, ayrıca Aeroflot, Kıbrıs Havayolları uçakları ile Rusya’ya dönüş sağlanacak. Dönüş güzergahı ise raporda yer almıyor.

İkinci planda ise Rusya’nın Tartus deniz üssünden Novorossisk Limanına kadar deniz yolu ile taşınacak. Bunun için 4 ayrı feribot öngörülüyor. Operasyonda Baltık ve Karadeniz donanmasına ait büyük savaş gemilerinin refakat etmesi planlanıyor. Bu gemiler Türkiye’nin Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını geçerek Karadeniz üzerinden Rusya limanlarına ulaşacak. İkinci alternatifte feribotların önce Larnaka Limanına ulaştırmaları öngörülüyor. Buradan Rusya’ya ulaşım için ise herhangi bir güzergah belirtilmiyor.

Bir diğer plan ise Şam ve Lazkiye havalimanlarından Acil Durum Bakanlığı’na ait uçaklar, Aeroflot ve Transair Havayollarına ait sivil uçaklarla tahliye gerçekleşecek. Gerekmesi durumunda bu havalimanlarından savunma bakanlığına ait nakliye uçakları da devreye girecek. Bu uçaklar Rusya’nın Puskov, Taganrok ve Orenburg Askeri Havaalanlarında bekletiliyor. Bu askeri uçakların Suriye’ye Ukrayna, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Lübnan hava sahalarını kullanmaları ve 8 saatte Şam’a ulaşması planlanıyor. Üçüncü alternatifi için de tahliye edilen Rusya vatandaşlarının Türkiye hava sahasını kullanılmayacağı yönünde herhangi bir bilgi yok.

Suriye’den muhtemel 9 bin kişinin tahliyesi içinse 9 günlük bir süre gerekiyor. Operasyonun devlet başkanının emrinin ardından başlatılacağı belirtiliyor.

Planla ilgili İzvestiya gazetesine açıklamada bulunan Rusya Şam Büyükelçiliği yetkilisi tahliye için iki ayrı güvenli güzergah olduğunu belirtti. Bunlardan ilki karayolu ile Şam-Beyrut üzeri. İkincisi ise, denizyolu ile Tartus-Lazkiye kentlerinden feribotlarla çıkış. Diplomatlara göre Şam Havalimanı güvenli değil. Halep kentinden de insanların çıkarılması fiiliyatta mümkün değil. Acil Durum Bakanlığı kaynaklarına göre insanların Suriye’den tahliyesi ile ilgili özel hükümet komisyonu kuruldu. Acil Durum Bakanlığı’na ait 170 kişi tahliye için görevlendirilirken, Savunma Bakanlığı bağlı görevlilerle ilgili kararın ise Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilmesi planlanıyor.

Tahliye işleminde Türkiye’nin by-pass edileceği ile ilgili haberleri Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren İzvestia muhabirlerinden Yelena Şeremetova, “Benim elimde yer alan belgelerde Türkiye’nin ismi hiçbir yerde geçmiyor. Türkiye’nin hava sahasının kullanılmayacağı yönünde bir bilgi yok. Dönüş güzergahı da belirtilmiyor. Sadece askeri uçakların Şam’a ulaşması ile ilgili güzergah bilgisi var.” dedi. Şeremetova haberlerinde Türkiye ile ilgili tek kelime kullanmadıklarına da değindi.

RUSYA, ESED’E MESAJ VERİYOR

Türkiye’nin tahliye operasyonunda by-pass edileceği ile ilgili haberleri değerlendiren, Moskovski Komsomolets gazetesi Dış Haberler Editörü Andrey Yaşlavski, Rusya’nın bu operasyonu gündeme taşıyarak Suriye lideri Esed’e mesaj vermeye çalıştığını söyledi. Yaşlavski, “Rusya ve Türkiye arasında Suriye Havayollarına ait uçağın indirilmesi ile ilgili krizin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde rahatlıkla atlatıldığını söyleyebiliriz. Burada tahliye operasyonu ile ilgili konu Esed’e bir mesaj. İkinci olarak da Rusya vatandaşlarının kendilerini güvende hissetmeleri öngörülüyor.” şeklinde konuştu.

RUM KESİMİ BİLE TÜRK HAVA SAHASINI KULLANIYOR

Rus havayolu şirketlerine ait kaynaklar ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Kıbrıs Rum Kesimi’ne ait uçakların bile Moskova üzerinden uçarken Türk hava sahasını kullandığına dikkat çekerek, muhtemel tahliye operasyonunda özellikle Türk hava sahasının kullanılmaması gibi bir girişim olmayacağına dikkat çekti.

Cihan



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs