En Sıcak Konular

Hollande'ın tarihi Cezayir ziyareti başladı

19 Aralık 2012 15:25 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2 günlük resmi ziyaret için Cezayir’e gitti.

 Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İçişleri Bakanı Manuel Valls’ın da aralarında bulunduğu 10 bakan ve 40’dan fazla işadamıyla Cezayir’e ilk ziyaretini gerçekleştiren Hollande'ı Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Bouteflika havaalanında karşıladı .

Ziyareti kapsamında Cezayirli senatör ve milletvekillerine de seslenecek Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 5 ekonomik antlaşmaya da imza atması bekleniyor. Renault’un 3 yıldır Cezayir’in Oran şehrinde montaj fabrikası kurmak için Cezayir Ticari Araçlar Ulusal Şirketi (SNVİ) ile yürüttüğü görüşmelerin ele alınacak konuların başında gelmesi bekleniyor. 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen fabrika her yıl 25 bin araçlık üretim kapasitesine sahip olacak.

Cezayir’in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından beri Fransa'nın cumhurbaşkanı nezdinde gerçekleştirdiği 3. ziyarette Hollande’ın sömürge yıllarındaki katliamlar için özür dileyip dilemeyeceği merak edilen konuların başında geliyor. Fransız halkının çoğunluğu ise Hollande’ın sömürgeyle ilgili özür dilemesine karşı çıkıyor. CSA’nın yaptığı son araştırmada Fransa’nın Cezayir sömürgesi ve katliamlar için özür dilemesini isteyenlerin oranı yüzde 13’d
te kaldı. Özre karşı çıkanların oranının ise yüzde 35 olduğu belirtildi. Halkın yüzde 26’sı ise Cezayir’de Fransayla işbirliği yaptıkları nedeniyle öldürülen ''harikiler'' için Cezayir devletinin özür dilemesi halinde Fransa’nın da özür dileyebileceğini belirtti.

Hollande’ın ziyareti öncesi konuşan Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medlesi de görüşmelerde sömürge ve katliamların gündeme geleceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Hollande daha önce yaptığı açıklamada Cezayir'le ilişkilerde daha şeffaf dönem vurgusu yapmıştı.

François Hollande, 17 Mart 1961’de Paris’te Cezayir'in bağımsızlığını isteyen göstericilerin kanlı şekilde bastırılmasıyla ilgili dramı da tanıdığını belirtmişti.

Cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,098 µs