En Sıcak Konular

Balıkçıların 'Kaykay' kabusu geri döndü

19 Aralık 2012 14:48 tsi
Marmara Denizi'nde balıkçıların kabusu haline gelen jelimsi tabaka 'Kaykay'ın iki yıl sonra tekrar görülmeye başladığı bildirildi...

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi ve Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların ''salya'' veya ''kaykay'' diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabakanın, 2009 ve öncesinde Marmara'da yoğun görüldüğünü söyledi.

Ağların, gözeneklerini kapatması nedeniyle denizden çekilemediğini, bu durumun balıkçılığı olumsuz etkilediğini dile getiren Dalarel, ''kaykay''ın 2010 ve 2011'de görülmediğini, balıkçıların rahat bir iki yıl geçirdiğini kaydetti.

Bu yıl da balıkçıların sezona iyi başladığını, özellikle palamut ve hamside yaşanan bolluğun yüzleri güldürdüğünü vurgulayan Dalarel, şöyle devam etti:

''Son bir kaç gündür balıkçının yüzü asıldı. Denizde balık bol ama onu çıkarmaya engel kaykay, yeniden görülmeye başladı. Balıkçının kaykay kabusu geri döndü. Balıkçıların ağalarını çekemez hale geldi. Kaykay, giderek yayılıyor. Kaykay, yine en büyük sorunumuz olacak gibi görünüyor. Marmara'nın tamamında henüz yok ancak Gemlik Körfezi'ne doğru yayılıyor gibi. Balıkçılarımız yine korku içinde.''

''Kaykay'' yüzünden teknelerdeki ağı çeken çelik halatların bile kopabildiğini belirten Dalarel, ''Bu jelimsi tabaka, ağlara büyük zarar veriyor. Büyük ağlarda binlerce liralık zarara yol açabiliyor. Bir ağın tamirinde 5 kişi günlerce çalışabiliyor. Kişi başına günlük 50-60 lira yevmiye verildiğinde kaykayın neden olduğu zararın boyutu daha net görülebilir'' dedi.

Bandırma bölgesinde kurulu Çakıl Köy ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Korkmaz ise ''kaykay''ın, Yalova'nın Armutlu ile Çınarcık arasındaki bölgede, Esenköy açıklarında görülmeye başladığını bildirdi.

Balıkçıların birkaç yıldır rahat ettiğini vurgulayan Korkmaz, ''Kaykayın tekrar görülmesi balıkçıları çok üzdü. Umarım daha fazla yayılma göstermez. Haliç'ten kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu kaykaya çözüm bulunmazsa balıkçıları yine zor günler bekliyor'' diye konuştu.

Marmara Denizi'nde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların ''salya'' veya ''kaykay'' diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.

(AA)

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs