En Sıcak Konular

BM, global ekonomide yeni kriz bekliyor

19 Aralık 2012 13:33 tsi
Birleşmiş Milletler 2013 Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) raporunda ekonomi için endişelerini getirirken, birçok ülkenin resesyona girebileceği uyarısında bulundu.

Bazı Avrupa ülkelerinin resesyonda olduğu ifade edilen raporda, çözüm için uluslararası koordinasyonun önemli bir etken olduğu vurgulandı.
 
Raporda 2012 yılı ekonomisindeki gelişmenin beklentilerin altında geçtiği ifade edilirken bu durağanlığın önümüzdeki iki yılda da devam edeceği belirtildi.
 
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UN/DESA) ile 5 farklı BM kurumu tarafından hazırlanan raporun sonucu basın mensuplarına duyuruldu.
 
Rapora göre ekonomik büyümenin 2013'te yüzde 2,4, 2014' te ise yüzde 3,2 olması öngörülüyor. Raporu hazırlayan komitenin başkanı Robert Vos, 2008'de yaşanan ekonomik krizinden sonra başlayan işsizlik sorunun çözülebilmesi için 5 yıldan fazla bir zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Avrupadaki ekonomik krizin, ABD'deki 'mali uçurum'un ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın yeni bir küresel krize neden olabileceğini ifade eden Vos "Her bir risk, küresel üretimi yüzde 1 ile 3 arasında azaltabilir." dedi.
 
Gelişmekte olan ülkelerin taleplerinin azalması ABD, Japonya ve Avrupa ekonomisini olumsuz etkiliyor. Çin'de bile yatırım taleplerinin azaldığına dikkat çekildi. En düşük gelirli ülkelerin mevcut ekonomik durumu iyi kaldırdığını ama bundan sonraki süreçte ise bu ülkelerin de bazı sıkıntılar yaşayacağına değinildi.
 
Ekonomi politikalarında değişiklikler yapılması gerektiği belirtilen BM raporunda, özellikle yeni iş istihdamların sağlanmasının şart olduğu ifade edildi. Mali politikaların kısa dönem çözüm önerileri olarak değil, orta vadeli olarak düşünmenin gerekliliği belirtildi. Mali politikaların uluslararası işbirliği ile hazırlanmasının önemine de dikkat çekildi.

cihan
 

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs