iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Şakası bile kötü: Petrol 50$'a mı düşecek?

19 Aralık 2012 11:46 tsi
Şakası bile kötü: Petrol 50$'a mı düşecek? Petrol 110 dolardan 50 dolara düşerse herhalde en çok Türkiye sevinir ama.. Bazı ülkeler hiç sevinmez. O kadar sevinmez ki, siz de sevinemezsiniz!. Onun için ABD lafıyla petrol kuyusuna inmeyin!.. iyibilgi Ankara

Bugünün haber sitelerinde en sık paylaşılan haberlerinden biri, bir ABD bankasının 2013’te petrol fiyatlarının 50 dolara gerileyebileceğine ilişkin tahmini. İlk bakışta tüm dünya ülkeleri için ve benzini hayli pahalı kullanan Türkiye için de ayrıca sevindirici görünebilir.

Alan çok ama bir de satanlar var!

Bu bankanın tezine göre, Amerika’da yaşanan doğalgaz süreci petrol fiyatlarını
geriletecek. Bu banka gibi bir başka araştırma kuruluşu da, "ABD diğer ülkelerden daha çok petrol üretebilir, ek olarak azalan küresel büyüme fiyatları aşağı çekecek" tahmininde bulunduğundan 2013’teki petrol fiyatlarının dramatik düşüşü heyecan yaratabilir.

Fakat bu işin sadece bir yönü ve zaten ne kadar başarılı bir tahmin olacağını zaman gösterecek. Diğer yandan, sadece bir üretici ülkeye bakıldığında dahi böylesi bir durumun ne kadar tehlikeli olabileceği de kestirilebilir.

Rusya artık herkes tarafından biliniyor ki, dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri ve diğerlerinden farklı olarak bu ülkenin “varlığının devamı” enerji fiyatlarının belli bir çizgide bulunmasına dayanıyor!

Petrol söz konusu olduğunda Rusya’nın yaşamsal fonksiyonlarının devam edebilmesi için 85-92 dolarlık “minimum” bir kırmızı çizgi var. Hele hele petrolün 50 dolarlık bir fiyata gerilemesinin tek sonucu olur: dünyanın bir yerinde veya yerlerinde savaş çıkar!

Konu petrol olduğundan ve petrollü coğrafya ile beraber sorunlu coğrafya çoğunluğunun bize yakın yörelerde olduğu düşünüldüğünde, petrol fiyatlarına sevinirken daha garip durumların içine yuvarlanmak mümkün olabilir. Özetle petrolün kana dönüşebilme özelliği devreye girer.

Peki bu fiyatlar normal mi? Değil ve biraz daha düşeceği kestirilebilir. Ama 50 dolar zor. Çok zor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,313 µs