En Sıcak Konular

Irak'ta endişeli bekleyiş

19 Aralık 2012 10:53 tsi
Irak'ta endişeli bekleyiş Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin tedavi sürecinde son haftalarda askerî sürtüşmeye kadar varan Bağdat ve Erbil hattındaki gerilimin tekrar yükselmesinden endişe ediliyor.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani önceki gece felç geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldı.

Son gelen bilgilere göre beyin kanamasına bağlı felç geçiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı. Bağdat'taki Medine Sağlık Merkezi doktorları, Talabani'nin kalp, böbrek ve damarlarının eskisi gibi çalıştığını belirtti.

Talabani'nin devam eden tedavisi için bugün İngiltere'den bir doktor grubun Bağdat'a gideceği bildirildi. Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Talabani'nin durumunun iyi olduğu doğrulandı.

Durumu ciddiyetini koruyan devlet başkanının Irak siyasî sahnesinden geçici bir süre de olsa eksilmesinin devam eden etnik ve mezhepsel nüfuz mücadelesi nedeniyle gergin günler geçiren ülkede istikrarsızlığın artmasına sebep olabileceği belirtiliyor.

Talabani’nin, Bağdat merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki gerginliğin çözümü için önceki gece Başbakan Nuri el Maliki ile yaptığı görüşmeden çıktıktan sonra fenalaştığı öğrenildi. Hastaneye kaldırılan Cumhurbaşkanı’nı, Maliki ziyaret etti ve durumu hakkında doktorlardan bilgi aldı.Zaman'ın haberine göre, 79 yaşında olan Talabani’nin sağlığı hakkında çelişkili bilgiler gelirken, belirli bir süre siyasetten uzak kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu tedavi sürecinde ise son haftalarda askerî sürtüşmeye kadar varan Bağdat ve Erbil hattındaki gerilimin tekrar yükselmesinden endişe ediliyor.

Eylül ayında dizinden bir operasyon geçirmek ve anjiyo olmak için Talabani’nin Berlin’e gittiği bir dönemde Maliki, Kürtlerin büyük tepkisini çeken Dicle Kuvvetleri’ni kurmuştu. Gerilimin artması ve Şii dini lideri Ali Sistani’nin çağrısı üzerine Talabani Irak’a geri gelmişti.

Maliki’nin Dicle Kuvvetleri’ni Kerkük’e göndermesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin de buna karşılık şehrin kuzeyine asker yığması ülkede askerî çatışma ihtimalini artırmıştı.

Krizin bu aşamada uzlaşmayla çözülmesi için Talabani devreye girmiş ve taraflar Bağdat’ta toplanmayı kabul etmişti. Bu görüşmeler için iki kez Kürt heyeti Bağdat’a gelmiş fakat somut bir adım atılamamıştı.

Kürt heyetinin döndüğü gün ise Kerkük ve Musul’da gerçekleşen patlamalarda çok sayıda insan hayatını kaybetmişti. Bu gelişmeler üzerine Maliki üçüncü tur için yeniden Kürt heyetinin Bağdat’a gelmesini istemişti. Zaman’a konuşan Iraklı yetkililer, heyetin geldiği takdirde başlayacak yeni görüşmelerin de sonuçsuz kalmasının, Talabani’nin yokluğuyla birleşerek krizi derinleştireceğini belirtti.

Irak’ın hassas siyasî dengeleri içerisinde belirleyici bir role sahip olan Talabani’nin aktif siyasetten uzaklaşmasının Kerkük üzerinde yoğunlaşan çözümsüzlüğü artırabileceği ifade ediliyor. Ülkedeki etnik ve mezhepsel ayrılıklara rağmen siyasî grupların büyük bir çoğunluğunun üzerinden ittifak ettiği Talabani’nin ardından yeni cumhurbaşkanı seçilme sürecinin sıkıntılı olacağı üzerinde duruluyor.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir Iraklı siyasî, “Talabani gibi toparlayıcı bir siyasinin yokluğunda konsensüsle yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesi çok zor gözüküyor. Oluşacak bir kördüğümde ABD’den üst düzey yetkililerin müdahalesi gelebilir.” şeklinde konuştu. Irak’ta cumhurbaşkanlığı temsili bir görev gibi gözükse de, bu koltuğun sahibi lider, meclisin onayladığı kanunları reddetme yetkisine sahip. (dünyabülteni) 

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs