En Sıcak Konular

Kuzey Irak'taki gerginlik 'kıskançlık'tan!

18 Aralık 2012 17:25 tsi
Irak'ta kuzeydeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile Maliki'nin liderliğindeki Bağdat Yönetimi arasındaki çatışma büyüyor. Irak Türkmen Cephesi Eski Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, bölgedeki gelişmeleri Haber7'ye değerlendirdi.


Betül Yurtseven'in haberi

- Kuzey Irak'ta neler oluyor?

- Bağdat ile Erbil arasındaki gerginliğin asıl sebebi ne?

- Türkmenler gelişmelere nasıl bakıyor?

Türkmenler'in önemli ismi Ahmet Muratlı Haber7'ye anlattı...

Arap Baharı, uzun zamandır Ortadoğu'yu kasıp kavuruyor. Arap ülkelerinde güç dengeleri değişirken, Türkiye de her geçen gün bölge üzerindeki gücünü artırıyor. Ahmet Muratlı'ya göre, Türkiye'nin bölgedeki yeni gücünün, Irak Başbakanı Nuri el Maliki yönetimi tarafından hoş karşılanmıyor.

Suriye'deki Esed rejimine karşı Türkiye'nin muhalifleri desteklemesi, Irak'ı rahatsız eden nedenlerin başında geliyor. Muratlı, Maliki'nin muhalefetteyken Suriye'de kalmış olduğunu vurguluyor. Maliki, Beşşar Esed ile uzun yıllardır ittifak halinde. Ayrıca Şii'lerin yoğunlukta olduğu güneyde, Esed yönetimi güçlü bir sempatiye sahip.

Kuzey Irak'taki Barzani yönetimi, uzun zamandır Türkiye ile ticari işbirliği içinde. Türkiye'nin Irak sınırı sayesinde yoğun bir ticaretin yaşandığı bölge, gittikçe gelişen bir ekonomik düzene oturdu. Muratlı, Irak'taki istikrarlı tek bölgenin 'Erbil' olduğunu belirtti.

Muratlı, Osmanlı'dan sonra kurulan ve hiçbir zaman istikrar yakalayamayan Irak'ta, şu ana kadar başa gelmiş hiçbir yönetimin halkı kucaklayamadığına dikkat çekiyor. 80'li yıllarda süren İran ile savaş, Kuveyt'in İşgali, Körfez Savaşı ve en sonunda da ABD müdahalesi sonucu, Irak hiçbir zaman huzuru bulamadı. İç ve dış huzursuzlukların kuzeyde isyanlara neden olduğunu belirten Muratlı'ya göre, Barzani'nin Irak yönetiminin gözündeki en büyük suçu Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak.

'Maliki yönetimi Türk malının Irak'a geçmesini istemiyor. Bu yüzden Barzani'ye diş biliyorlar. Ortadoğu'daki petrol dengesi sürekli değişim halinde. Asıl kavga ise 'doğalgaz' etrafında dönüyor. En büyük kavga 'Kerkük'. Barzani, Kerkük'ü kendi yönetimine katmaya çalışıyor. Bütün bunlar bölgedeki dengeleri sarsıyor. Türkiye'nin Esed'e karşı çıkması, Irak'ın onaylamadığı bir davranış. Daha da onaylanmayan, Türkiye'nin mültecilere kapılarını açması. Halbuki Türkiye Körfez krizinde de mültecilere sahip çıkmıştı, ülkeye kabul etmişti. Türkiye'nin bölgesel meselelere müdahale etmesi, Maliki yönetiminde kıskançlığa neden oluyor. Bunun nedenleri arasında tabii etnik ve mezhepsel bir taraf da var. Güney Irak'ta Şii hakimiyeti söz konusu.'

Barzani'nin bölgedeki rolünün bölücü terör örgütü PKK'yı da rahatsız ettiğini söyleyen Ahmet Muratlı, Barzani'nin nüfuzunun artmasının törer örgütünün aleyhine olduğunu vurguladı. Bölgedeki istikrarsızlığı daha da artıracağı için Barzani silahlı mücadeleyi, dolayısıyla PKK'yı desteklemiyor.

Haber7



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,811 µs