En Sıcak Konular

Fransa’da muhalefet partisindeki kriz aşıldı

18 Aralık 2012 13:44 tsi
Fransa’da ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği’nde (UMP), 30 gündür süren başkanlık krizi sona erdi.

Parti seçim kurulunun genel başkan ilan ettiği Jean François Cope ile seçimi kendisinin kazandığını iddia eden eski Başbakan François Fillon yeniden seçim yapılması üzerinde anlaştı. 6. kez bir araya gelen iki liderin buluşmasında 7 maddelik bir uzlaşı metni imzalandı.

UMP'de 20 Ekim 2013 tarihinden önce yapılacak yeni genel başkanlık seçimi, kurulacak Yüksek Komisyon’un denetiminde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu komisyon, parti ile adaylar arasındaki ilişkileri de denetleme görevini üstlenecek. Halen partinin genel başkanlığını yürüten Cope’nin partinin rutin işlerinin dışında seçimle ilgili prosedüre müdahale etme yetkisi olmayacak.

Ayrıca, parti tüzüğünün yeniden hazırlanması için yeni bir komite oluşturulmasına da karar verildi. Bu komitenin, partinin kurucuları ve eski başbakanlardan Edouard Balladur, Alain Juppe ve Jean Pierre Raffarin; eski meclis başkanları Gerard Larcher, Bernard Accoyer, partinin eski genel sekreterleri Patrick Deveciyan ve Xavier Bertrand’dan oluşacağı belirtildi.

İmzalanan uzlaşı metninde parti yönetim birimlerinde François Fillon ve Jean François Cope taraftarlarının eşit olarak yer almasına karar verildi. Fillon mecliste kendisini destekleyen milletvekilleriyle kurduğu UMP Topluluğu'nu (R-UMP) feshederek yeniden Halk Hareket Birliği'ne (UMP) katılacak.

Fillon’la varılan uzlaşma sonrası açıklama yapan Cope, son 4 haftayı kabus olarak nitelerken sorunun güçlü bir fikir birliğiyle aşıldığına vurgu yaptı. Ayrıca Cope hiçbir kızgınlığı olmadığının da altını çizdi.

İki lider arasında arabulucu rolü üstlenen eski başbakan ve UMP’nin kurucularından Jean Pierre Raffarin de UMP’de barışın kazandığına vurgu yaptı; her iki liderin de başka bir seçeneğinin kalmadığını ve sorumluluk duygusunu geç de olsa gösterdiklerini belirtti.

UMP’de 18 Kasım'da yapılan genel başkanlık seçimleri partiyi bölünmenin eşiğine getirmişti. Parti seçim komisyonunun Jean François Cope lehine açıkladığı seçim sonuçlarını kabul etmeyen eski başbakan Fillon, Fransa’nın deniz aşırı bölgelerinden gelen oyların yanlış hesaplandığını iddia etmişti. Françosi Fillon mecliste UMP Topluluğu (R-UMP) adıyla yeni bir grup oluşturmuştu.

cihan



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,974 µs